Putin pilkas USA saatkonna vikerkaarelippu (11)

Copy
Venemaa riigipea Vladimir Putin.
Venemaa riigipea Vladimir Putin. Foto: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

​Vene president Vladimir Putin pilkas reedel USA Moskva saatkonna ees rippuvat LGBT-vikerkaarelippu, öeldes, et see võib peegeldada diplomaatide orientatsiooni.

Televisioonis üle kantud videokonverentsil ütles üks parlamendisaadikutest Putinile, et USA saatkond riputas esmakordselt oma fassaadile vikerkaarelipu, et tähistada juunikuist pride'i kuud. «Kes selles hoones töötab?» küsis Putin senaator Aleksei Puškovilt, saades vastuseks «ameeriklased». «Las nad tähistavad. Nad on näidanud teatud asja seal töötavate inimeste kohta,» lisas Venemaa riigipea naeratades.

Putin allkirjastas reedel rahvahääletusega heaks kiidetud põhiseaduse muudatused, mille hulgas on ka säte mehe ja naise vahelise abielu kohta, mille eesmärk on geiabielude seadustamise takistamine. Kuid hiljem reedel ütles president, et Venemaa ei diskrimineeri inimesi nende seksuaalse orientatsiooni põhjal.

Ta sõnas, et tema aastal 2013 allkirjastatud seaduse eesmärk, mis keelab homoseksuaalsete suhete reklaamimise alaealistele, on takistada selliste suhete «kaelamäärimist» lastele.

Seadust on kasutatud ettekäändena gay pride'i sündmuste keelamisel. «Las inimene kasvab suureks ja saab täiskasvanuks ja valib siis oma tee. Midagi ei tohiks lihtsalt peale suruda,» rõhutas Putin.

USA suursaadik Moskvas John Sullivan ütles 25. juunil oma Twitteri videopostituses: «Meie saatkond heiskas vikerkaarelipu solidaarsusest,» soovides venelastele «toredat pride'i».

Sullivan ning veel nelja riigi, sealhulgas Ühendkuningriigi suursaadikud tegid 27. juunil avalduse, kutsudes Venemaa valitsust üles täitma oma kohustusi LGBT-kogukonna õiguste kaitsmisel.

Ka Briti saatkond Moskvas heiskas vikerkaarelipu.

USA saatkonna, mis on ühe linna peatänava ääres asuv muljetavaldav hoone, fassaadil heisatud lipust sai homofoobia meeleavalduste sihtmärk. Konservatiivsete õigeusklike kristlaste ühenduse Sorok Sorokov liikmed filmisid end hoone ees vikerkaarelipul jalgadega trampimas.

Õigeusukiriku kõneisik mõistis lipu hukka, öeldes, et sellega ei peeta lugu venelaste väärtushinnangutest.

Kuid paljud tegid endast lipu taustal ka selfisid, et näidata toetust seksuaal- ja soovähemuste õigustele.

Venemaa dekriminaliseeris homoseksuaalsuse aastal 1993.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles