Prantsuse džihadist Vilus peab vanglas veetma 30 aastat

Copy
Kohtujoonistus "emiir" Tyler Vilusest.
Kohtujoonistus "emiir" Tyler Vilusest. Foto: BENOIT PEYRUCQ / AFP

Prantsusmaaa kohus teatas reedel, et mõistis džihadist Tyler Vilusele 30 aastat vanglakaristust.

Prokurörid taotlesid Vilusele eluaegset vangistust. Pühasõdalast süüdistatakse äärmusrühmituse Islamiriik (IS) juhtliikmena muu hulgas hukkamiste korraldamises Süürias.

Nüüdseks 30-aastane Vilus seisis silmitsi süüdistustega kuulumises terroristlikku rühmitusse, IS-i võitlejate rühma juhtimises ja «raskes mõrvas» aastatel 2013-2015.

Prokurör Guillaume Michelin palus kohtul mõista Vilus eluks ajaks vangi võimaluseta taotleda armuandmist 22 aastat.

«Süüdistatava kõik sammud on seotud kalifaadi ehitamisega,» ütles prokurör, viidates islamistide kontrolli all olnud territooriumile Süürias ja Iraagis.

«See on teie vastutus teha verevalamisele kindel lõpp,» ütles ta kohtule.

Uurijad kahtlustavad, et Vilus kuulus «Al-Muhajireeni», nõndanimetatud sisserännanute üksusesse, mis tegeles piinamiste ja kohtuväliste hukkamistega. Vilus eitas süüdistusi.

Vilust süüdistatakse ka usupolitseinikuna hukkamiste järelvalve teostamises Süürias Iraagi piiri lähistel asuvas Ash Shaddadi linnas. 

«Ta ei ole Islamiriigi aegadest vahepeal muutunud,» tõdes prokurör.

Islamiriigi meediateenistuse 2015. aastal avaldatud videos näidatakse meest, kes on väidetavalt Vilus. Ta seisab kahe meetri kaugusel põlvitavatest kinniseotud silmadega vangidest, kellest üks oli mässulise Vaba Süüria Armee võitleja ning teine kuulus Bashar al-Assadi vägedesse. Mõlemad hukati lasuga pähe.

Šveitsi passiga Vilus peeti kinni 2015. aastal Istanbuli lennujaamas ning Türgi võimud saatsid ta edasi Prantsusmaale.

Viluse vahistamist ja kohut peetakse suureks saavutuseks Prantsuse julgeolekuteenistusele, sest väidetavalt tundis Vilus Süürias paljusid Prantsuse päritolu džihadiste.

Vilus tunnistas, et oli kontaktis Abdelhamid Abaaoudiga, mehega, keda Prantsuse salateenistus peab Pariisi 2015. aasta novembri terrorirünnakute peamiseks korraldajaks.

Viluse ema, keda Prantsuse ajakirjanduses kutsutakse «mamma džihadiks», reisis kolm korda Süüriasse oma pojale toeks ning 2017. aasta juunis määrati talle 10-aastane vanglakaristus «vankumatu pühendumise eest» džihaadile.

Enne kohtuistungit teatas Viluse advokaat Louis-Romain Riché, et süüdistatavat hoiti neli ja pool aastat üksikkongis, hoolimata tema «väga rahulikust» käitumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles