Trump tähistas Rushmore'is iseseisvuspäeva (1)

Copy
President Donald Trump Rushmore'i mäel iseseisvuspäeva eel.
President Donald Trump Rushmore'i mäel iseseisvuspäeva eel. Foto: AP/Scanpix

USA president Donald Trump pidas riigis levivast koroonanakkusest hoolimata eile iseseisvuspäeva puhul tuhandetele inimestele kõne ja korraldas Rushmore'i mäel suurejoonelise ilutulestiku.

Presidendivalimisteks valmistuv Trump esines 4. juuli eel mitmele tuhandete inimesele, kes seisid tiheda rahvahulgana üksteise kõrval ega kandnud maske. See-eest kostis rahva seast hüüdeid: «Veel neli aastat!».

Trump mõistis Lõuna-Dakotas Rushmore'is kaljusse tahtud nelja Ühendriikide presidendi – George Washingtoni, Thomas Jeffersoni, Theodore Roosevelti ja Abraham Lincolni – silme all hukka üle riigi rassivägivalla vastu puhkenud protestid ja kutsus kaitsma Ameerika terviklikkust.

Tema sõnul on rassiõiglust nõudvad protestijad käivitanud «halastamatu kampaania meie ajaloo kustutamiseks, meie kangelaste laimamiseks, meie väärtuste hävitamiseks ja meie laste ideoloogiliseks mõjutamiseks».

«Vägivaldsed rahutused tänavatel ja linnades on aastaid kestnud äärmusliku ideoloogilise ümbertöötlemise ning hariduses, ajakirjanduses ja teistes kultuuriinstitutsioonides valitseva kallutatuse ettearvatav tulemus,» ütles president.

USA-d on vallanud rassismi ja politseivägivalla vastane protestilaine, mis sai tõuke mustanahalise George Floydi tapmisest kinnipidamisel 25. mail Minneapolises.

See on pannud ameeriklased vaatama uue pilguga orjanduslikku lõunat sümboliseerivatele mälestusmärkidele, lükkama postamentidelt Konföderatsiooni kindraleid ja klaarima arveid vägivalda ülistava ajalooga.

Trump, kelle reaktsiooni protestidele on kritiseeritud, kinnitas eile, et Rushmore'i mäge ei puututa iial, ning et ta ei kaota kunagi politseid ega relvakandmisõigust.

«Nad tahavad meid vaikima sundida – aga meid ei saa vaikima sundida,» kuulutas president rahvahulgale ja lisas, et on tulnud aeg «rääkida valjul häälel, tugevalt, jõuliselt, ja kaitsta oma riigi terviklikkust».

«Parim on veel ees,» ütles Trump ja lubas luua hiiglasliku vabaõhupargi, kus on kõigi aegade suurimate ameeriklaste kujud.

President tänas kõnes põgusalt ka kõiki neid, kes võitlevad väsimatult viirusega.

Pikemalt ta pandeemial ei peatanud, ehkki eile teatati taas uuest nakatumiste rekordist: postiivse koroonaproovi andis 57 000 ameeriklast.

Koroonaviirus on nüüdseks nõudnud USA-s ligi 130 000 inimese elu ja juhtiv nakkushaiguste ekspert Anthony Fauci hoiatab, et hiljuti mitmel pool uue hooga levima hakanud viirus seab ohtu kogu riigi.

Trump vastase sellele hoiatusele Twitteris, et nakkuste arvu kasvu taga on suurepärane testimine. «Meie testimine on nii ulatuslik ja nii hea. See on suurepärane uudis,» säutsus ta.

Tervishoiuametnike sõnul tehakse teste tõesti rohkem, aga ühe elaniku kohta jääb USA alla veel paljudele riikidele, ja viiruse viimaste nädalate kiiret levikut see ei seleta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles