Hongkongi raamatukogudest on hakanud kaduma demokraatiaraamatud

Copy
Raamatukogu Hongkongis.
Raamatukogu Hongkongis. Foto: AFP / Scanpix

Hongkongi raamatukogudest on hakanud kaduma tuntud demokraatiaaktivistide raamatud, selgub internetikataloogidest vaid mõni päev pärast seda, kui Peking jõustas erihalduspiirkonnas range julgeolekuseaduse.

Enam ei saa raamatukogust laenata Hongkongi tuntuima noorteaktivisti Joshua Wongi ega demokraatia eest võitleva parlamendiliikme Tanya Chani teoseid.

Peking jõustas teisipäeval Hongkongis julgeolekuseaduse, mis keerab selja 1997. aastal piirkonna Ühendkuningriigilt Hiinale üleminekul sõlmitud kokkuleppele, milles lubati säilitada Hongkongis 50 aastaks õiguslik ja seadusandlik autonoomia.

Hiina võimud on õigustanud julgeolekuseadust vajadusega taastada Hongkongis aasta aega kestnud protestide järel stabiilsus ning kinnitanud, et vabadusi see ei piira ja on suunatud vaid väga väikse vähemuse vastu.

Juba on aga kinni peetud inimesi Hongkongile iseseisvust ja suuremat autonoomiat nõudvate plakatite eest, inimesed ei julge enam kõigest avalikult rääkida ja ärid kõrvaldavad proteste toetavaid väljapanekuid.

Wong on kindel, et tema raamatud on kõrvaldatud julgeolekuseaduse tõttu.

«Valge terror levib üha, riikliku julgeoleku seadus on sisuliselt poliitilise tagakiusamise tööriist,» kirjutas ta Facebookis.

Avalike raamatukogude veebikataloogist on kadunud vähemalt kolm Wongi, Chani ja kohaliku teadlase Chin Wani teost, mis tähendab, et üheski Hongkongi mitmekümnest haruraamatukogust neid enam laenata ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles