India Bihari osariigis hukkus 10 päevaga pikselöögist 147 inimest

Copy
Äike ja välgud. Pilt on illustreeriv
Äike ja välgud. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

India põhjaosariigis Biharis on viimase kümne päeva jooksul pikselöögist surma saanud vähemalt 147 inimest, teatasid täna võimud, hoiatades ees ootavate äärmuslike ilmatingimuste eest, mille põhjuseks on kliimamuutus.

Nüüd on selles riigi vaeseimas osariigis alates märtsi lõpust välk surnuks löönud umbes 215 inimest – farmereid, põllutöölisi ja karjapidajaid. 

«Ilmaeksperdid, teadlasd ja ametiisikud teavitasid mind, et sageneva äikese põhjuseks on kliimamuutustest tingitud temperatuuritõus,» lausus Bihari kriisijuhtimisminister  Lakshmeshwar Rai.

Ainuüksi laupäeval nõudis pikne 25 inimese elu, lausus ta. 

India ilmateenistus hoiatas uute lähenevate kõueilmade eest ka lähema 48 tunni jooksul. 

Äike on Indias juunist septembrini kestval vihmaperioodil küllalt tavapärane nähtus. 

Kuid ametiisikute sõnul ületab Bihari tänavune surmajuhtumite arv juba praegu viimaste aastate ohvrite üldarvu, kuigi mussoonihooaeg on alles algamas.

Mullusel vihmaperioodil nõudis välgutabamus 170 inimese elu. 

Bihari meteoroloogi Abdus Sattari sõnul on äikesetormid põhjustatud atmosfääri ebaharilikust ebastabiilsusest, mida hoogustab temperatuuritõus ja ülisuur niiskus.

Osariigi võimud käivitasid mobiiltelefonirakenduse, mis võimaldab äikest prognoosida, kuid paljudel vaestel farmeritel nutitelefone pole. 

Naaberosariigis Uttar Pradeshis on alates aprillis pikselöögist surma saanud üle 200 inimese. 

Ametliku statistika kohaselt tappis välk Indias 2018. aastal üle 2300 inimese. 

Mussoonvihmad on Lõuna-Aasia veevarude täiendamisel üliolulised, kuid külvavad piirkonnas igal aastal ka surma ja hävingut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles