Iraan: kahjustada saanud tuumaobjekt oli tsentrifuugide koostekeskus

Copy
Iraani Natanzi tuumakompleksi tulekahjus kannatada saanud tsentrifuugide koostekeskus.
Iraani Natanzi tuumakompleksi tulekahjus kannatada saanud tsentrifuugide koostekeskus. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan kinnitas pühapäeval uudisteagentuuri IRNA edastatud teates, et Natanzi tuumakompleksi tulekahjus kannatada saanud objekt oli tsentrifuugide koostekeskus.

Iraani ametnikud püüdsid neljapäeval aset leidnud vahejuhtumi tähtsust varem pisendada, öeldes, et see oli vaid «intsident ühes laohoones».

Iraani tuumaagentuuri kõneisik Behrouz Kamalvandi ütles pühapäeval, et töö algas keskuses 2013. aastal ning see võeti kasutusele 2018. aastal.

«Seal kavatseti ehitada moodsamaid tsentrifuuge,» ütles ta ja lisas, et tekkinud kahju ilmselt põhjustab viivituse moodsate tsentrifuugide väljatöötamises ja tootmises.

Kamalvandi sõnul tekitas põleng kahju «täppis- ja mõõteseadmetele» ning et keskus ei töötanud täisvõimsusega piirangute tõttu, mida 2015. aastal maailma juhtriikidega sõlmitud tuumalepe Iraanile kehtestas.

Iraan alustas moodsate tuumatsentrifuugide katsetamist pärast seda, kui USA 2018. aastal leppest ühepoolselt lahkus ja islamivabariigile uuesti karmid sanktsioonid kehtestas.

Tulekahju Natanzis leidis aset vähem kui nädal pärast plahvatust Teheranist idas asuvas piirkonnas, kus analüütikute hinnangul on maa-alune tunnelisüsteem ja rakettide tootmise keskused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles