Punasel Risti ei õnnestu Somaalia näljahädalistele abi toimetada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Punasel Risti ei õnnestu Somaalia näljahädalistele abi toimetada. Fotol näljahädaliste põgenikelaager
Punasel Risti ei õnnestu Somaalia näljahädalistele abi toimetada. Fotol näljahädaliste põgenikelaager Foto: SCANPIX

Punane Rist ei saa Somaaliasse abi toimetada ja selle tõttu jääb seal rahvusvahelisest abist ilma üle miljoni inimese.

Punase Risti esindaja teatas eile, et abisaadetised Somaalia lõuna ja keskosas olevale 1,1 miljonile nälja all kannatajale katkestati kohalike militaarsete grupeeringute vastuseisu ja vaenutegevuse tõttu, edastab Reuters.

«Abisaadetised külmutati seni, kuni saame piirkonda kontrollivatelt ametnikelt kinnituse, et saadetised jõuavad kõiki abivajajateni õigeaegselt,» sõnas Punase Risti esindaja Patric Vial.

Somaalia valitsus avaldas kahetsust, öeldes, et selle otsuse tõttu muutub kannatajate olukord keerulisemaks, pannes kahtluse alla nende ellujäämise.

Punane Rist on Somaalia üks peamisi abistajaid.

ÜRO andmetel kannatab neljandik somaallastest otsese nälja käes ning neli miljonit somaallast vajab toimetulekuks välisabi.  

Somaalia asub Aafrika idaosas, niinimetatud Aafrika Sarve tipus. Piirneb loodes Djibouti, läänes Etioopia ja edelas Kenyaga. Põhjast piirab teda Adeni laht ja idast India ookean.

Somaalias 1969. aastal riigipöördega võimule  tulnud Siad Barreti toetas esialgu Nõukogude Liit ja siis USA. Ta valitses kuni 1991. aastani.  USA toetuses ilma jäämine vallandas kodusõja.

Somaalias on neli põhilist klanni, kelle valduses on suured territooriumid. Keskvõimul on väga raske riigis toimuvat kontrollida.

Somaalia on tuntud ka piraatide poolest.
 

Tagasi üles