Šenderovitš: vene ajakirjaniku õigeksmõistmine poleks vastavuses retside aukoodeksiga

Viktor Šenderovitš
, kirjanik-satiirik
Copy
Svetlana Prokopjeva
Svetlana Prokopjeva Foto: Reuters/ScanPix

Vene ajakirjanik Svetlana Prokopjeva mõisteti oma arvamusavalduse pärast süüdi, sest süsteem ei saa lubada end näidata nõrgana, leiab Vene kirjanik ning satiirik Viktor Šenderovitš oma Facebooki lehel, mida vahendab Eho Moskvõ.

Kriminaalasi Raadio Vabadus ja raadiokanali Eho Moskvõ Pihkva korrespondendi Svetlana Prokopjeva vastu algatati pärast Eho Moskvõ Pihkva 7. novembri 2018 raadioeetrit.

Prokopjeva kandis autorisaates «Valgustusminut» ette mõtiskluse 17-aastase vasakterroristi ning anarhokommunisti Mihhail Žlobitski korraldatud plahvatuse põhjuste üle FSB Arhangelski osakonna ees. Prokopjeva tõi oma sõnavõtus akti põhjusena välja sotsiaalse ning poliitilise olukorra riigis.

Järgmisel päeval avaldati tekst pealkirjaga «Repressioonid riigile» („Репрессии для государства”) infoagentuuri Pihkva uudised veebilehel. Seejärel eemaldati tekst ja eetrisalvestus Venemaa kommunikatsiooni järelvalve talituse nõudel Eho Moskvõ Pihkva ja Pihkva uudised lehekülgedelt. 5. veebruaril 2019. aastal algatati Prokopjeva suhtes kriminaalasi, keda süüdistatati terrorismi õigustamises.

«Repressioonid aina karmistuvad. Võimatu on ette näha, mil õiguste piiramine ning teisitimõtlemise jälitamine muutub koonduslaagriteks ja hukkamisteks. /.../ Minu jaoks pole pelutav kritiseerida riiki. Sest tean, et tõeliselt pelutav hakkab, kui ma seda välja ei ütle, kui keegi ei ütle,» ütles ajakirjanik Svetlana Prokopjeva oma lõppsõnas kohtus.

Tema kohta langetatud kohtuotsus tehti esmaspäeval teatavaks. Teda ähvardas kuus aastat vanglat.

Elame siin jumala armust. Ükski seadus ei kehti ning kättemaksuhimulised lurjused ruulivad omaenda äranägemise järgi

Boriss Akunin nimetas tulevat süüdimõistvat otsust raskekujuliseks riikliku enesevigastamise aktiks. Ta apelleerib võimuri allesjäänud mõistuseraasudele ning ütleb talle: «Vaadake millist kahju te iseendale tekitate!»

Ta lähtub sellest, et riigi eesotsas olevatel inimestel on riigiga kübetki asja...

Mulle tundub, et neil pole juba ammu enam asja. Nüüd, mil Svetlana Prokopjeva eest on peaaegu juba kõik väljaastunud, näiks tema õigeksmõistmine nõrkuse ilmutamisena. Ent see ei käi kokku retside aukoodeksiga. See sisendaks meile eneseusku, annaks signaali, et surve  ülekohtu teenistuses olevale jõuametkonnale on mõjus. See oleks neile ohtlik. Ja nad ei lase sel sündida.

Maksimaalne, millele võime loota, on tingimisi karistus ühes trahvi ning ametialal tegutsemise keeluga. Nõnda näeb meil välja õigeksmõistev otsus. Ja ainult sellest võib täna unistada.

Äsja selguski, et Pihkva kohus oli «ülimalt humaane» – mõistes Prokopjeva süüdi, aga piirdudes karistuse osas vaid 500 000 rubla (ca 6250 eurot)  suuruse trahviga.

Tõlkis Teet Korsten.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles