Pompeo mõistis hukka Hiina orwellilikku tsensuuri Hongkongi suhtes (2)

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo mõistis esmaspäeval hukka Hiina orwellilikud sammud tsenseerida aktiviste, koole ja raamatukogusid Hongkongis, mille suhtes on Peking kehtestanud karmi ja rahvusvaheliselt teravat kriitikat pälvinud vastuolulise julgeolekuseaduse.

Hiina finantskeskuse Hongkongi võimud on teinud korraldusi mitme kooli sulgemiseks ning raamatukogudest viiakse uue seaduse alusel minema lektüüri.

Samuti on uus seadus kriminaliseerinud teatud arvamused, nagu näiteks üleskutsed iseseisvusele või autonoomiale.

Hongkongi raamatukogud on öelnud, et neile on antud korraldus eemaldada valikust raamatud, mille on kirjutanud teatud nimekirja kantud demokraatiameelsed aktivistid.

«Hiina kompartei hävitustöö vaba Hongkongi vastu jätkub,» ütles Pompeo teravalt otsekoheses avalduses.

«Vaevalt kui tint oli jõudnud kuivada repressiivse riikliku julgeolekuseaduse all, on kohalikud võimud, orwelliliku käiguna, asutanud keskvalitsuse riikliku julgeoleku büroo, asunud kompartei suhtes kriitilisi raamatuid eemaldama raamatukoguriiulitelt, keelustanud poliitilised loosungid ning nüüd nõuavad koolidelt tsensuuri rakendamist,» ütles Pompeo.

Minister mõistis hukka hiljutised rünnakud hongkonglaste õiguste ja vabaduste vastu.

«Kuni praeguseni õitses Hongkong, kuna sel lasti vabalt mõtelda ja siin oli sõnavabadus sõltumatu õigusriigi alusel. Enam mitte.»

Pekingit on tabanud ulatuslik rahvusvaheline kriitikalaviin, peamiselt Lääneriikidelt, seoses otsusega kehtestada julgeolekuseadus, mis keelustab teisitimõtlemist, setsessionismi, terrorismi ja õõnestustegevust, mille hulka kuulub ka võõrriikide vägede esindajatega koostöö Hongkongis.

USA asepresident Mike Pence ütles läinud nädalal uudistekanalile CNBC, et julgeolekuseadus on «reetmine» ning «vastuvõetamatu vabadust armastavatele inimestele kõikjal maailmas».

Eelmisel nädalal võttis USA kongress vastu karmi sanktsioonidepaketi, mis võttis sihikule pangad, mis on rikkunud Hongkongi autonoomsuse põhimõtteid.

Seadus karistaks panku, muuhulgas ei annaks neile laenusid USA institutsioonidelt, kui nad teevad «märkimisväärseid ülekandeid» Hongkongi autonoomia rikkujatega.

Seaduse jõustamiseks peab sellele oma allkirja andma president Donald Trump.

Teisipäeval kehtima hakanud julgeolekuseadus on kõige radikaalsem nihe Hongkongi juhtimises sellest ajast alates, kui Suurbritannia selle 1997. aastal Hiinale üle andis.

Üleandmisleppes lubas Peking tagada 50 aasta jooksul Hongkongis kodanikuõigused ning kohtuvõimu ja seadusandluse autonoomia.

Uus seadus muudab olukorda põhjalikult.

Hiina julgeolekutöötajad saavad linnas vabalt tegutseda. Langemas on ka tulemüür, mis eristas Hongkongi sõltumatut kohtusüsteemi Mandri-Hiina parteiliselt juhitud kohtutest.

Peking on kinnitanud, et neil on õigus eriti tõsiste süüdistuste korral nendega ise tegelda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles