Reetmises süüdistatud endine Vene ajakirjanik võeti 2 kuuks vahi alla

Copy
Ametnik ja Ivan Safronov
Ametnik ja Ivan Safronov Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix Baltics

Vene riigikorporatsiooni juhi nõunikuna töötanud endine tuntud ajakirjanik võeti teisipäeval riigireetmises süüdistatuna kaheks kuuks vahi alla, teatas kohus. 

Moskva Lefortovo kohus otsustas vahistada Ivan Safronovi üheks kuuks ja 30 päevaks kuni 6. septembrini, lausus kohtu pressiesindaja. 

Vene julgeolekuteenistuse FSB teatel olevat Roskosmose peadirektori Dmitri Rogozini teabepoliitikanõunik Safronov edastanud ühele NATO eriteenistusele riigisaladuseks olevaid andmeid.

Safronov määrati ametisse mai keskpaiku, varem töötas ta ajalehtedes Kommersant ja Vedomosti, kus keskendus relvastuskoostööle ja kosmoseprogrammidele.

«FSB võttis Moskvas kinni riigikorporatsiooni Roskosmos peadirektori nõuniku Safronovi. Täites ühe NATO eriteenistuse ülesannet, kogus ja edastas ta riigisaladuseks olevaid andmeid Venemaa relvastuskoostöö, riigikaitse ja julgeoleku kohta,» öeldi Interfaxile FSB-st. 

FSB sõnul ei ole süüdistus seotud tema praeguse tööga Roskosmoses.

Üks Interfaxi allikatest seostas Safronovi kinnivõtmist tema varasema ajakirjanikutööga, sest Roskosmoses tal ligipääsu saladustele ei olnud. Viimast väidet kinnitas ka Rogozin.

Safronov ei võtnud teisipäeval korraldatud ülekuulamisel omaks talle esitatud riigireetmise süüdistusi.

Tema kinnipidamine süüdistuse alusel, mis näeb ette kuni 20 aastat vabaduskaotust, tõi varem päeval tänavaile meelt avaldama tema poolehoidjaid. Veebilehe OVD Info andmeil peeti kinni 25 inimest. 

Safronovi advokaadi Ivan Pavlovi sõnul on tegemist esimese korraga pea 20 aasta jooksul, kus ajakirjanikku süüdistatakse Venemaal riigireetmises. Ta lisas, et nüüd on kaalul ajakirjanduse sõltumatus. 

Safronovi toetajad kirjutasid sotsiaalmeedias, et süüdistuse põhjuseks on tema artiklid, kus ta paljastas valitsevat eliiti. 

Kreml väitis, et tema kinnipidamine ei olnud seotud tema varasema ajakirjanikutööga. 

«Meie vastuluurel on käed tööd täis, neil on palju ülesandeid ja nad teevad oma tööd hästi,» ütles pressiesindaja Dmitri Peskov. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles