ÜRO: lahingutega Idlibi provintsis kaasnesid sõjaroimad (1)

Copy
Varemed Idlibis.
Varemed Idlibis. Foto: Reuters / Scanpix

Lahingutes Süüria opositsiooni valduses oleva Idlibi provintsi pärast on toime pandud sõjaroimi ja võimalik, et ka inimsusvastaseid kuritegusid, ütlesid teisipäeval ÜRO uurijad. 

Süürias toimunut uurinud sõltumatu rahvusvahelise komisjoni hinnangul põhjustas 2019. aasta lõpus käivitatud režiimivägede pealetung piirkonna tagasivallutamiseks inimestele mõõtmatuid kannatusi.  

«Lapsi pommitati koolides, vanemaid pommitati turgudel, patsiente pommitati haiglates ning terveid peresid pommitati isegi põgenemisel,» lausus komisjoni esimees Paulo Pinheiro.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim alustas detsembris pealetungi sellele riigi loodepiirkonnale, kus domineerivad endise Al-Qaeda haru Hayat Tahrir al-Shami (HTS)  juhitavad mässulised. 

Märtsis jõustus Idlibis habras vaherahu Venemaa ja osa mässulisi toetava Türgi vahel. 

ÜRO andmeil  sundis valitsusvägede pealetung miljon inimest oma kodu maha jätma, surma sai üle 500 tsiviilisiku. 

Komisjoni 29-leheküljeline aruanne hõlmab ajavahemikku 1. novembrist kuni 1. juunini. Selles on dokumenteeritud 52 rünnakut erinevate osaliste poolt, mis tõid kaasa tsiviilohvreid või kahjustasid tsiviiltaristut. 

Selles on kirjeldatud 17 rünnakut haiglatele ja meditsiinirajatistele, 14 koolidele, üheksa turgudele ja veel 12 elumajadele. 

Rünnakuid on saatnud sõjaroimad, märgitakse raportis.

«Need viisid eeldatavalt massilise ümberasumiseni, kuna tsiviilisikutel polnud muud valikut kui põgeneda, ning võivad kujutada endast inimsusvastaseid kuritegusid,» seisis aruandes.

Aruandes süüdistati nii valitsusvägesid kui ka HTS-i rüüstamises ja muudes sõjaroimades.

Üks komisjoni kolmest liikmest Hanny Megally märkis, et sõjakuritegusid sooritasid ilmselt nii Süüri kui Vene õhujõud. 

Süüria sõjas on 2011. aastast saadik hukkunud üle 380 000 inimese, oma kodud on maha jätnud ligi pool sõjaeelsest elanikkonnast. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles