Saksamaa nimetas Oktoberfesti terroriakti paremäärmuslikuks rünnakuks (2)

BNS
Copy
1980. aasta Oktoberfesti plahvatuse ohvrite mälestusmärk õllefestivali sissepääsu juures.
1980. aasta Oktoberfesti plahvatuse ohvrite mälestusmärk õllefestivali sissepääsu juures. Foto: Reuters/ScanPix

Ohvriterohke plahvatus 1980. aasta Oktoberfestil Münchenis on nüüd ametlikult liigitatud paremäärmuslikuks terroriks, teatas Saksa meedia teisipäeval, kui föderaalprokuratuur oli lõpetanud oma aastatepikkuse uurimise.

Õllefestivali sissepääsu juures prügikastis plahvatanud pomm nõudis 13 inimese, teiste seas selle paigaldaja Gundolf Köhleri elu. Tegemist oli ühe veriseima rünnakuga Saksa sõjajärgses ajaloos. 

Uurijad eeldasid algul, et 21-aastane Köhler oli depressiivne geoloogiatudeng, kelle teo ajendiks olid suhteprobleemid ja eksamistress, pidamata seejuures oluliseks tema seoseid paremäärmuslike ringkondadega. 

Kuid hiljem ilmsiks tulnud andmed Köhleri seotusest paremäärmuslusega ja spekulatsioonid, et ta ei pruukinud tegutseda üksi, ajendasid prokuröre 2014. aastal juurdlust taasavama. 

Nüüd on nad kindlalt järeldanud, et rünnak oli hoolikalt kavandatud ja poliitiliselt motiveeritud «paremäärmuslik terroriakt», kirjutas Süddeutsche Zeitung juhtivale uurijale viidates. 

Köhler treenis muu hulgas koos keelatud uusnatsirühmitusega «Wehrsportgruppe Hoffmann», mille liikmeid oli korduvalt süüdistatud vägivallas. Lisaks rippus Köhleri voodi kohal Hitleri pilt ja ta soovis Saksamaa naasmist natsismi juurde, kirjutas Süddeutsche.

Tuhandete tunnistajate küsitlemise ja 300 000 dokumendi läbiuurimise järel on uurijad veendunud Köhleri soovis, et rünnakus süüdistataks vasakäärmuslasi, lootuses sel moel mõjutada lähenevaid üldvalimisi ja aidata kaasa konservatiivi saamisele kantsleriks.

Uurijad ei leidnud tõendeid kaasosaliste kohta. 

«Puudus piisavalt viiteid teiste inimeste seotuse kohta kaasosaliste, õhutajate või abistajatena,» tsiteeris prokuratuuri päevaleht Tagesspiegel.

Nelikümmend aastat hiljem jäävad paljud küsimused ilmselt vastamata, kirjutas Spiegel.

Saksamaal on rassistliku ja antisemiitliku alatooniga vägivald tõusuteel. Hetkel istub kohtupingis uusnats, keda kahtlustatakse migratsioonimeelse poliitiku Walter Lübcke tapmises eelmisel aastal. 

Oktoobris hukkus kaks inimest Saksamaa idaosas asuvas Halle linnas rünnakus sünagoogile. 

Veebruaris lasi ründaja maha üheksa migrandipäritolu inimest Hanaus. 

Saksa praegune siseminister Horst Seehofer on nimetanud paremäärmusluse «Saksamaa suurimaks julgeolekuohuks». 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles