Trumpi kius päädis kolonelleitnanti tagasiastumisega (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Alexander Vindman
Alexander Vindman Foto: Shawn Thew/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

USA sõjaväe kolonelleitnant Alexander Vindman astus ametikohalt tagasi pärast seda, kui oli tunnistanud president Donald Trumpi vastu Ukrainaga seotud korruptsioonikahtluses ja sattunud tagakiusamise ja kättemaksu ohvriks, vahendas BBC.

Mullu novembris toimunud kongressil tunnistas kolonelleitnant tagandamisjuurdlust juhtivatele komiteedele, et Ühendriikide president Donald Trumpi ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi telefonivestlus ei tundunud talle sobilik ning ta teavitas sellest Valge Maja advokaati.

«Mis ma kuulsin, oli sobimatu ja ma teatasin oma kahtlustest härra Eisenbergile. Ameerika Ühendriikide presidendil on kohatu nõuda võõralt valitsuselt USA kodaniku ja poliitilise oponendi uurimist,» ütles ta toona. 

Kui Vindmanilt küsiti, kuidas ta ületas hirmu tunnistuse andmise ees, teatas ta, et tegu on Ameerikaga ja seal loeb õigus. 

Tema advokaat kommenteeris meediale, et Vindmanist sai seejärel tagakiusamise ja kättemaksu ohver. Kolonelleitnant seljatas 21 aastat kestnud karjääri USA sõjaväes ja teatas kolmapäeval sotsiaalmeedias, et esitas sõjaväele erru minekuks taotluse.

Veebruaris kirjutas Trump sotsiaalmeedias, et meediaväljaanded tõlgendavad tema (positiivset) suhtumist Vindmani valesti ja tegelikult ta isegi ei tunne kolonelleitnanti. «Tegelikult ma ei tea teda, pole temaga kunagi isegi rääkinud ega teda kohanud (ma ei usu!), aga ta oli väga allumatu, edastas minu «ideaalsete» kõnede sisu ebakorrektselt ja sai õudsa hinnangu oma ülemuselt,» kirjutas Trump «Teisisõnu, VÄLJA!» 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles