Austraalia peatas väljaandmiskokkuleppe Hongkongiga

BNS
Copy
Meeleavaldajad Hongkongis plakatiga, millel kirjas «Vabastage Hongkong, meie aja revolutsioon». 
Meeleavaldajad Hongkongis plakatiga, millel kirjas «Vabastage Hongkong, meie aja revolutsioon». Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Austraalia peatas neljapäeval väljaandmiskokkuleppe Hongkongiga vastuseks Hiina uue julgeolekuseaduse kehtima hakkamisele selles poolautonoomses piirkonnas.

Peaministri Scott Morrisoni sõnul langetati selline otsus, kuna julgeolekuseadus tähendab «fundamentaalset olukorra muutust» Hongkongis.

Austraalia valitsus otsustas ka pikendada riigis elava umbes 10 000 hongkonglase viisasid viie aasta võrra.

Morrison ütles, et praegu Austraalias tudengi- või ajutise tööviisaga viibivatele hongkonglastele võidakse pakkuda ka võimalust saada alaline elamisluba.

Varem neljapäeval hoiatas Austraalia oma Hongkongis elavaid kodanikke, et neid võib seal kehtestatud uue julgeolekuseaduse tõttu ähvardada kinnivõtmise ja kohtumõistmiseks Mandri-Hiinasse saatmise oht.

Austraalia välisministeerium kutsus austraallasi «vaatama uuesti üle vajadus jääda Hongkongi», kui neil on mure sealsete uute seaduste pärast.

Austraalia hoiatas teisipäeval oma kodanikke, et neid võib Hiinasse reisimisel oodata «meelevaldne kinnipidamine», kuivõrd riik on väidetavate julgeolekurikkumiste eest vangistanud ka teisi välismaalasi.

Austraalia on juba varem soovitanud oma kodanikel rahvusvahelist reisimist koroonaviiruse pandeemia tõttu vältida ning uues soovituses Hiina üldist ohutaset ei tõstetud.

«Ametivõimud on pidanud kinni välismaalasi, sest nad «ohustavad riiklikku julgeolekut». Ka austraallastele võib meelevaldse kinnipidamise oht olla,» öeldi hoiatuses.

Pinged Hiina ja Austraalia suhetes on viimastel kuudel kasvanud. Eriti on Pekingit häirinud Canberra üleskutse korraldada rahvusvaheline juurdlus koroonaviiruse päritolu ja Hiina rolli kohta pandeemia arengus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles