OPCW mõistis Süüria keemiarünnakute eest hukka (1)

Copy
Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peakorter Hollandis, Haagis.
Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) peakorter Hollandis, Haagis. Foto: EPA / Scanpix

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) liikmesriigid mõistsid neljapäeval Süüria hukka närvigaasi rünnakute eest ja nõudsid, et riik olukorda parandaks.

Otsus, kus Süüriat närvigaasirünnakutes otsesõnu süüdistatakse, tugineb OPCW uurijate aprillis avaldatud raportile, kus leiti, et Süüria õhuvägi kasutas 2017. aasta märtsis Lataminah' külas sariini ja kloori.

Otsuse vastu hääletasid OPCW täitevnõukogus, millesse kuuluvad 41 organisatsiooni 193 liikmest, ainult Venemaa ja Hiina.

Briti suursaadik Peter Wilson säutsus Twitteris, et riigid otsustasid rakendada raportist lähtudes meetmeid ning see on «kindel enamushääletus keemiarelvade kasutamise lõpetamiseks».

Prantsusmaa esitatud ettepanekus kutsuti Süüriat «olukorda parandama» ja paluti OPCW-i juhil asja kohta hiljem aru anda, ütles Prantsuse suursaadik Luis Vassy.

Samuti pandi küsimus novembris toimuva iga-aastase üldkoosoleku päevakorda, koos «soovitustega meetmeteks, mida võtta, kui olukorda ei parandata».

OPCW avaldas 8. aprillil raporti, milles leiti, et kaks Süüria hävitajat heitsid Lataminah külale sariini sisaldavaid pomme ning helikopter heitis samale külale kloori.

Uurimist alustati 2018. aastal lääneriikide survel rünnakute süüdlase tuvastamiseks. Varasemalt sai OPCW öelda ainult, et rünnakud korraldati, ent süüdlast mitte nimetada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles