Kadõrov süüdistab Austrias elanud dissidendi mõrvas välisteenistusi

Copy
Tšetšeenia liider Ramza Kadõrov (esiplaanil) 25. juuni 2020.
Tšetšeenia liider Ramza Kadõrov (esiplaanil) 25. juuni 2020. Foto: TASS/Scanpix

Tšetšeenia liider Ramzan Kadõrov väitis neljapäeval, et tema kriitikust tšetšeeni blogija tapsid läinud nädalal Austrias välismaised julgeolekuteenistused.

Austria politsei on Linzi linnas toimepandud mõrvaga seoses vahistanud kaks Tšetšeeniast pärit Vene kodanikku.

Venemaa meedia vahendas, et ohver on Mamikhan Umarov, kes kasutas Austrias nime Martin Beck ning kritiseeris YouTube'is Kadõrovi režiimi.

Kadõrov väitis sõnumirakenduses Telegram, et mõrva taga olid välismaised julgeolekuteenistused, kes olla süüdi ka teiste tema kriitikute hiljutistes tapmistes välismaal.

Tema sõnul tehti seda selleks, et süü Tšetšeenia võimuladviku kaela lükata.

Kadõrov ütles, et blogija oli üks paljudest, kes «sai Venemaa ja eriti minu vastu töötavate julgeolekuteenistuste ohvriks». Konkreetseid riike ta ei nimetanud.

«Korrumpeerunud suuvoodrid saavad oma töö eest raha... ja siis nad lastakse (Tšetšeenia režiimi) väidetavalt süütute ohvritena maha,» väitis ta.

Kadõrov on president Vladimir Putini ustav liitlane ning on Tšetšeeniat juhtinud alates 2007. aastast. Inimõiguslased süüdistavad teda sõnavabaduse jõhkras mahasurumises ja karmides vastulöökides oma vastastele.

Sõltumatu Vene ajaleht Novaja Gazeta kirjutas, et mõrvatud mees oli Kadõrovi «isiklik vaenlane» ja tema blogi oli populaarne «autori avameelsuse» tõttu.

Lehe sõnul andis ta ka «üksikasjalikke tõendeid» Kadõrovi vaenlaste palgamõrvade kohta Ukraina julgeolekuteenistusele SBU.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles