Notre Dame tuleb Macroni arvates taastada põlengueelsel kujul (1)

Copy
Notre Dame 2019. aasta kevadel.
Notre Dame 2019. aasta kevadel. Foto: Alexis Sciard / imago images / IP3press

Prantsusmaa president Emmanuel Macron toetab nüüdsest Pariisi Jumalaema kiriku taastamist põlengueelsel kujul, teatas neljapäeval presidendiamet.

Macron on varasemalt öelnud, et tema eelistaks kaasaegse varjundi lisamist ehk tegemist on järsu suunamuutusega.

«President usub asjatundjate hinnanguid ja kiitis heaks projekti peamised suunad taastamaks hoone põlengueelsel kujul,» edastati teadaandes.

«Tules hävinud Pariisi Jumalaema kiriku tornikiivri endisel kujul taastamiseks on laialdane konsensus,» kinnitas juba varem päeval Prantsusmaa uus kultuuriminister. 

Roselyne Bachelot ütles Prantsuse raadiole, et tornikiivri taastamiseks täpselt endisel kujul oli laialdane konsensus nii avaliku arvamuse kui ka otsusetegijate hulgas.

Minister esitas oma kommentaari tund enne seda, kui algas küsimust otsustava komisjoni koosolek.

Bachelot lisas, et lõppotsus on Macroni kätes, kes senini on toetanud tules kahjustusi saanud 13. sajandi mälestisele moodsa arhitektuuri elemendi lisamist.

Massiivne 19. sajandist pärit tornikiiver kukkus eelmise aasta aprillis toimunud tulekahjus kirikulöövi, võttes kaasa suure osa katusest.

Macron tahab Jumalaema kiriku taastada Pariisi olümpiamängude ajaks 2024. aastal.

Taastamistööde venimist on põhjustanud ilm, pliijääkidega seotud sanitaarprobleemid ja viimati koroonaviiruse pandeemia.

Lahkhelid läksid teravaks, kui Macron ütles, et tornikiivri asendamisel võib sellele lisada kaasaegse arhitektuuri elemendi. President põhjendas oma arusaama sellega, et tulekahjus hävinud tornikiiver «ei olnud algse katedraali osa».

See ehitati 19. sajandi keskel kohale, kust keskaegne kirikutorn oli 1786. aastal eemaldatud.   

Eelmisel nädalal ütles taastamistööde juht Jean-Louis Georgelin, et septembri lõpuks eemaldatakse katedraali ümbert kokkukeerdunud ja sulanud tellingud.

Pariisi Jumalaema kiriku puust katus süttis eelmise aasta aprillis restaureerimistööde ajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles