Bolsonaro tunneb end väga hästi ja kiidab hüdroksüklorokviini

Copy
Brasiilia president Jair Bolsonaro.
Brasiilia president Jair Bolsonaro. Foto: AFP / Scanpix

Positiivse koroonatesti andnud Brasiilia president Jair Bolsonaro kuulutas eile Facebookis, et tunneb end väga hästi, ning kiitis taas vastuolulist ravimit hüdroksüklorokviini.

65-aastane Bolsonaro tegi oma iganädalase Facebooki videopostituse ametlikust residentsist. Ta oli heas vormis, kuid seekord puudusid teda tihti saatvad ministrid ja ametnikud, samuti viipekeele tõlk.

Alates kriisi algusest pole parempopulistlik president epideemiat tõsiseks pidanud ning on kritiseerinud Brasiilia osariikide kuberneride koroonapiiranguid.

Bolsonaro ütles, et on alates sellest ajast, kui ta end eelmise nädala lõpus halvasti tundis, võtnud iga päev ühe hüdroksüklorokviini tableti.

Malaariavastast hüdroksüklorokviini on mitmes riigis kiidetud ning Covid-19 vastu kasutatud. Ametlikult ei ole selle tõhusust siiski tõestatud ning kogu maailma teadlaskond on selles küsimuses lõhenenud. 

Bolsonaro ütles videos: «Ma võtsin (hüdroksüklorokviini) ja see töötas, tänu jumalale, ma tunnen end hästi. Ja las need, kes seda kritiseerivad, pakuvad siis midagi paremat välja.»

Siiski väitis president, et ei tee hüdroksüklorokviinile reklaami.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO on hoiatanud, et hüdroksüklorokviin võib olla ohtlik, sest võib suurendada muu hulgas südame rütmiprobleeme.

Hüdroksüklorokviini on seevastu ohtralt kiitnud ka USA president Donald Trump, kes ütles end seda kasutavat ennetava meetmena. 

Brasiilia on USA järel kõige enam pandeemia tagajärjel kannatanud riik. Neljapäevase seisuga oli seal viiruse tõttu surnud 69 184 inimest, neist 1224 viimase ööpäeva jooksul.

Viiruse leviku algusest saadik on Bolsonaro pisendanud riske, nimetades viirust algselt «kergeks gripiks», ning paiguti isegi mõnitas sotsiaalse distantseerimise reegleid ja naeruvääristas karantiinireegleid, muuhulgas ka maski kandmist avalikkuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles