Hiina saatkond hoiatas surmava «Kasahstani kopsupõletiku» eest

Copy
Kaitsemaskiga Kasahhi naine Almatõs.
Kaitsemaskiga Kasahhi naine Almatõs. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstan eitas täna Hiina saatkonna väidet, et riigis levib uuest koroonaviirusest veel surmavam kopsupõletiku epideemia.

Saatkond hoiatas eile oma veebilehel Hiina kodanikke haiguse eest, mille suremus olevat palju kõrgem kui Covid-19 haigusel.

Teatise järgi on kopsupõletikupuhang aasta esimeses pooles nõudnud 1772 inimese elu, neist 628 ainuüksi juunis.

Hoiatuses viidati sellele kui «Kasahstani kopsupõletikule», ent hiljem muudeti sõnastus «mitte-Covid kopsupõletikuks».

Saatkonna teatel on uus tõbi kinnitanud kanda Atõrau, Aktobe ja Šõmkenti linnas ning selle ohvrite seas on ka Hiina kodanikke. Kasahstani tervishoiuministeerium uurib haigust ja võrdleb seda Covid-19-ga, teatas saatkond.

Kasahstani tervishoiuministeerium kinnitas aga täna, et Hiina meedias avaldatud väide ei vasta tõele. Saatkonda ministeerium ei maininud.

Ministeerium tunnistas, et on kopsupõletikuna määratlenud juhtumid, kus patsientidel on Covid-19 sümptomid, ent nende koroonaproov on negatiivne. See jäävat ka Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eeskirjade raamesse.

Kasahstanis on koroonaviiruse juhtude arv alates piirangute tühistamisest viiekordistunud. Kinnitatud nakatumisi on 54 747.

Naaberriigis Kõrgõzstanis teatas tervishoiuministeerium sel nädalal, et hakkab kopsupõletikuga inimesi oma ametliku koroonaviiruse statistika sisse arvestama.

Kasahstani president Kassõm-Zomart Tokajev ähvardas aga täna valitsust tagandamisega, kui koroonaviirus paari nädalaga taanduma ei hakka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles