Holland kaebab Venemaa MH17ga seoses Euroopa Inimõiguste Kohtusse (7)

Copy
Lennu MH17 ohvrite sugulaste korraldatud meeleavaldus Haagis Vene saatkonna ees 8. märts 2020.
Lennu MH17 ohvrite sugulaste korraldatud meeleavaldus Haagis Vene saatkonna ees 8. märts 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Holland teatas reedel, et kaebab Venemaa Euroopa Inimõiguste Kohtusse (ECHR) seoses tema rolliga Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamises Ukraina kohal 2014. aastal.

«Õigluse saavutamine lennu MH17 allatulistamise 298 ohvrile on ja jääb valitsuse kõrgeimaks prioriteediks,» ütles Hollandi välisminister Stef Blok.

«Selle sammu astumisega täna, juhtumi ECHRi ette toomisega ja sellega sugulaste kaebuste toetamisega nii palju kui võimalik, liigume antud eesmärgile lähemale.»

Vähemalt 65 hollandlasest ohvri sugulased esitasid 2018. aastal kaebuse Strasbourg'is asuvas kohtus, nõudes, et Venemaa võtaks vastutuse katastroofi eest, milles hukkusid kõik lennuki pardal olnud inimesed. 

Nii Holland kui Austraalia on öelnud, et peavad Venemaad vastutavaks Amsterdamist Kuala Lumpurisse suundunud lennuki allatulistamise eest. 

Holland jagab kohtuga kogu «olemasolevat ja asjassepuutuvat informatsiooni MH17 kukutamise kohta», ütles välisminister. 

Hollandi prokurörid süüdistavad juba Hollandis peetaval MH17 protsessil mõrvas nelja isikut, Vene kodanikke Igor Girkinit, Sergei Dubinskit ja Oleg Pulatovit, samuti ukrainlast Leonid Hartšenkot. 

Süüdistatud tõid õhutõrjekompleksi Buk raketi Ida-Ukraina regiooni, kust separatistid selle reisilennuki pihta tulistasid, ütlevad Hollandi prokurörid. Venemaa on eitanud oma osalust ja on esitanud MH17 allatulistamise kohta alternatiivseid teooriaid, milles vastutus lasub Ukraina valitsusvägedel.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles