Serbias vahistati mitu meeleavaldusel osalenud välismaalast

Copy
Politseinike rivi Serbia parlamendi ees.
Politseinike rivi Serbia parlamendi ees. Foto: Reuters / Scanpix

Serbia politsei teatas täna, et vahistas Belgradis valitsusevastasel meeleavaldusel puhkenud vägivalla järel 71 inimest, nende seas üks britt ja tuneeslane.

Tuhanded inimesed avaldasid mitmes Serbia linnas eile neljandat päeva järjest meelt. Pealinnas loopisid meeleavaldajad politseid kividega ning skandeerisid natsionalistlikke loosungeid, ütlesid kohapeal viibinud AFP ajakirjanikud.

«Kinnipeetute seas on mitu välismaalast Bosniast, Montenegrost, aga ka Suurbritanniast ja Tuneesiast,» ütles politseiülem Vladimir Rebić pressikonverentsil, kus ekraanidel näidati kahe kinnipeetu Briti ja Tuneesia passi.

Kohalik meedia kirjutas, et kinnipeetud britt on 24-aastane ja tuneeslane 54-aastane.

«Need on dokumendid, millega nad Serbiasse sisenesid,» ütles Rebić ja lisas, et ta kavatseb uurida nende «välismaiste faktorite mõju meeleavalduste vägivaldsusele».

«Serbia tervitas neid lootuses, et nad veedavad koos meiega head aega, ent nad tulid hävitama ja ründama politseid.»

Eile sai meeleavaldustel viga 14 politseinikku, kokku on alates teisipäevast vigastada saanud 130 seadusesilma, ütles politseiülem. Kannatada saanud meeleavaldajate arvu pole avaldatud.

Protestijad on pahased president Aleksandar Vučići peale, kes paljude silmis soodustas koroonaviiruse teise laine tulekut, kui ta tühistas esialgsed piirangud, et 21. juunil valimisi pidada. Valimised võitis tema Serbia Progressiivne Partei (SNS).

Esimese meeleavalduse vallandas teisipäeval Vučići teade liikumispiirangu taaskehtestamisest nädalavahetusel, et viiruse teist lainet ohjeldada.

President loobus plaanist, ent protest kestis edasi, laienedes üldisemaks pahameeleks selle pärast, kuidas ta viirusekriisiga tegelenud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles