Trump: ma ei taha USA lahkumist NATO-st, vaid kõigilt õiglast panust (2)

BNS
Copy
USA president Donald Trump-
USA president Donald Trump- Foto: AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ütles usutluses Washington Postile, et ei soovi Ühendriike NATO-st välja viia, kuid peab tähtsaks, et kõik liitlased kulutaksid kaitsele vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust. 

«Ei, ma ei taha väljuda. Aga tahan, et nad oma õiglase osa ära maksaksid,» lausus Trump laupäeval ilmunud intervjuus vastuseks ajakirjaniku küsimusele. 

Presidendi sõnul on tegelikult vähe ka kaks protsenti SKT-st kaitsele, mida ta kõigilt alliansi liikmetelt taotleb. Ta väitis, et tänu just tema jõupingutustele täidavad nüüd kaheksa NATO liiget oma rahalisi kohustusi kaitsekulude osas. 

Presidendi sõnul saavutas ta kolme aastaga NATO riikide panuse suurenemise 140 miljardilt dollarilt 400 miljardini. 

«Ja muide, kaks protsenti on ka liiga vähe. Oli ka selliseid, kes peaaegu üldse ei maksnud, aga nüüd maksavad. Nad esitasid mulle suure küsimuse: »Kas ma lahkuksin (alliansist) – kui?« Ja ma vastasin: »Jah, läheksin«. Oleks ma teisiti vastanud, siis nad poleks kavatsenudki maksta,» ütles Trump. 

President lubas juunis, et ei rahune enne, kui saavutab kõigilt NATO liikmetelt piisavad kulutused kaitsele. «Ma ei ole rahul enne, kui kõik maksma hakkavad,» lausus ta pressikonverentsil Valges Majas. 

Trumpi sõnul täidavad lisaks USA-le oma kaitset puudutavaid rahalisi kohustusi täies mahus vaid kaheksa NATO riiki. Muu hulgas sarjas president taas Saksamaad, mis on veel kaugel kõigi alliansi liikmete ees seisvast eesmärgiks: kulutada kaitsele vähemalt kaks protsenti SKT-st. 

President teatas hiljuti, et viib Saksamaalt välja pea 10 000 sõdurit. Ta kinnitas Washington Postile, et osa neist läheb Poola. «Kahte erinevasse paika, sealhulgas Poolasse. Osa toon ka tagasi koju. Ma toon umbes pooled tagasi koju ja pooled lähevad erinevatesse kohtadesse, mis selle ära on teeninud.» 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles