Bulgaaria president ärgitab valitsust ja peaprokuröri tagasi astuma (1)

Copy
Rumen Radev.
Rumen Radev. Foto: via www.imago-images.de/imago images/SKATA

Bulgaaria president Rumen Radev tegi riigi paremtsentristlikule valitsusele ja peaprokurörile üleskutse tagasi astuda, et leevendada üleriigiliste massimeeleavaldusteni viinud poliitilisi pingeid.

«Bulgaarlased, hoolimata vanusest ja poliitilistest veendumustest, nõuavad õigusriigi ja põhiliste kodanikuvabaduste, mida on viimastel aastatel metoodiliselt rikutud, taastamist,» ütles Radev laupäeval telepöördumises.

«Viha on sügav. See on kogunenud aastaid ja seda ei saa vaigistada hirmu ega jõuga,» sõnas ta.

Radev nimetas valitsust maffia-tüüpi ühenduseks.

«Valitsuse muutmine maffia-tüüpi struktuuriks on sundinud kõiki vabadustarmastavaid bulgaarlasi hoolimata nende east või poliitilistest eelistustest nõudma austust seaduse vastu,» ütles president.

«Ainus väljapääs praegusest olukorrast on valitsuse ja peaprokuröri tagasiastumine,» lisas Radev.

«Euroopal pole õigust Bulgaaria osas kõrvale vaadata. Euroopa Liit vajab demokraatlikku Bulgaariat,» lõpetas riigipea.

Radev, kes valiti ametisse 2016. aastal Sotsialistliku Partei toega, on peaminister Bojko Borisovi paremtsentristlikku valitsuse häälekas kriitik, süüdistades seda korruptsioonis õigluse puudumises ja sõnavabaduse piiramises.

Viimasel ajal on pealinna Sofia tänavatel meelt avaldanud tuhanded inimesed, kes nõuavad Borisovi ja peaprokurör Ivan Getševi tagasiastumist. Mõlemale heidetakse ette korruptsiooni ja sidemeid kriminaalsete organisatsioonidega.

Meeleavaldused lahvatasid sel nädalal, kui Getšev käskis korraldada puistamise presidendi kantseleis ja vahistas kaks tema nõunikku kahtlustatuna mõjuvõimuga kaubitsemises.

Borisov on võimul olnud alates 2009. aastast ning tema kolmas ametiaeg peaks lõppema järgmise aasta märtsis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles