Serbia ja Kosovo liidrid taasalustasid kõnelusi suhete parandamise üle

Copy
Kosovo peaminister Avdullah Hoti (vasakul) ja Serbia president Aleksandar Vučić (paremal).
Kosovo peaminister Avdullah Hoti (vasakul) ja Serbia president Aleksandar Vučić (paremal). Foto: AFP / Scanpix

Serbia ja Kosovo liidrid taasalustasid pühapäeval kahepoolseid kõnelusi suhete parandamise üle.

Serbia president Aleksandar Vučić ja Kosovo peaminister Avdullah Hoti pidasid Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Josep Borrelli vahendusel videokõnelusi eesmärgiga panna paika näost näkku kohtumine, mis leiab aset juba neljapäeval Brüsselis.

Belgradi-Priština dialoog on olnud külmutatud alates 2018. aasta novembrist.

Borrell ütles videoavalduses, et kokkuleppe saavutamine suhete normaliseerimiseks on «võtmetähtsusega Kosovo ja Serbia rahva paremaks tulevikuks».

See on tähtis nii Serbia ja Kosovo Euroopa-perspektiivile kui regiooni julgeolekule ja stabiilsusele, lisas ta.

«Need kõnelused nõuavad poliitilist julgust mõlemalt poolelt. See nõuab panustamist ja kaasatust, seda kompromissi ja pragmatismi vaimus,» ütles Borrell. «See ei ole kerge protsess, pole kunagi olnud, kuid on pakilisus teha tööd rahu ja õitsengu suunas ühise tuleviku nimel.»

Reedel peetud kõnelustel jäid Vučić ja Hoti kindlaks oma erinevatele seisukohtadele Kosovo riikluse küsimustes.

Vučići sõnul on kõnelused mõttetud, kui need keskenduksid küsimusele, kas Belgrad peaks tunnustama Kosovo iseseisvust. Hoti aga märkis: «Vastastikune tunnustamine kahe riigi vahel on ainus tee suhete normaliseerimiseks.»

Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksa kantsler Angela Merkel ütlesid pärast reedeseid kõnelusi ühisavalduses, et Vučić ja Hoti «leppisid kokku dialoogi jätkamises, et süvendada koostööd» erinevates valdkondades, mis aitab kaasa usalduse loomisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles