Poola presidendivalimised võitis napilt senine riigipea (14)

Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: LESZEK SZYMANSKI/EPA/Scanpix

Poola senine riigipea Andrzej Duda võitis napilt pühapäevased presidendivalimised, teatas riiklik valimiskomisjon, kui loetud olid peaaegu kõik hääled. 

Poola parempopulistlikku presidenti Dudat toetas valimiste teises voorus 51,21 protsenti valijatest.

Duda vastaskandidaati, liberaalset Varssavi linnapead Rafal Trzaskowskit toetas 48,79 protsenti valijatest, teatas valimiskomisjon, kui loetud olid 99,7 protsendi valimisringkondade tulemused.

Valimisaktiivsus oli esialgsetel andmetel 67,9 protsenti. 

Dudat toetas võimuerakond Seadus ja Õiglus (PiS) ja Trzaskowski oli liberaalse Kodanikeplatvormi (PO) eelistus riigipea ametikohale.

Duda on harva öelnud ei võimuerakonna PiS liidrile Jarosław Kaczyńskile. Samuti tuntakse teda vastuolulise Poola kohtureformi tõttu.

«Ta on parteimees, viies ellu selle (PiSi) käske,» ütles AFP-le Varssavi poliitikaanalüütik Stanisław Mocek. 

Duda on vaid ühe korra partei liinile vastu olnud. See juhtus 2017. aastal, kui president pani veto kahele justiitsreformile, millega oleks kardetavasti läinud liiga suur võim justiitsministrile.

Samal ajal kui veto pahandas PiSi, sai Duda veto tõttu kiita Euroopa Liidult ja liberaalselt opositsioonilt.

Duda on sündinud 1972. aastal Krakowis professorite perekonnas. Ta laulis laulukooris ja oli skaut. 1996. aastal sai ta Krakowi ülikoolist õigusteaduste kraadi. 

Kui PiS 2005. aastal esimest korda võimule tuli, nimetati Duda asejustiitsministriks. 2008. aastal sai temast tollase presidendi Lech Kaczyński nõunik. 2011. aastal valiti ta Poola parlamenti, 2014. aastal aga europarlamenti. Laiemalt sai ta tuntuks, kui PiSi liider Jarosław Kaczyński nimetas ta presidendikandidaadiks ja ta 2015. aasta mais valimised võitis.

Duda pooldab Poola abordiseaduse karmistamist. Hiljuti võrdles ta omavahel LGBT-ideoloogiat ja kommunismi, nimetades esimest teisest ohtlikumaks.

Duda võimuperioodil langetati pensioniiga varasemalt 67-eluaastalt 65ni. Samas suurendati lastetoetusi, nii saavad perekonnad iga lapse pealt kuus 500 zlotti ehk ligikaudu 112 eurot toetust.

Välispoliitika vallas on Duda püüdnud tugevada suhteid NATOga.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles