Maailma rikkad soovivad pandeemiast ülesaamiseks rohkem maksu maksta

Copy
Jäätisefirma Ben and Jerry kaasasutajad Ben Cohen (vasakul) ja Jerry Greenfield (paremal).
Jäätisefirma Ben and Jerry kaasasutajad Ben Cohen (vasakul) ja Jerry Greenfield (paremal). Foto: AFP / Scanpix

Enam kui 80 miljonäri kutsus esmaspäeval maailma valitsusi kehtestama ülirikastele suuremad maksud, et rahastada taastumist koroonapandeemiast. 

«Miljonärid inimkonna eest» märkisid avalikus kirjas, et neile tuleks viivitamatult ja püsivalt kehtestada oluliselt suuremad maksud. 

Allakirjutanute seas on jäätisefirma Ben and Jerry's kaasasutaja Jerry Greenfield, stsenarist Richard Curtis, filmitegija Abigail Disney, ettevõtja Sidney Topol ja Uus-Meremaa jaekaubandusettevõtja Stephen Tindall.

«Koroonapandeemia olukorras on meiesugustel miljonäridel maailma tervendamisel oluline roll,» märgitakse kirjas.

«Me ei hoolitse intensiivravipalatites haigete eest. Me ei juhi kiirabiautosid. Me ei täida toidupoodides riiuleid ega toimeta uksest ukseni toitu,» märgitakse kirjas. 

«Kuid meil on raha, ja palju. Raha, mida on väga vaja praegu ja vajatakse järgnevatel aastatel, mil meie maailm taastub kriisist.»

Kiri avaldati enne G20 tööstusriikide rahandusministrite peatset kohtumist.

Kogu maailma halvava kriisi ajal on mitmed riigid juba arutanud maksude tõstmist. Suurbritannias tegutsev mõttekoda Institute for Fiscal Studies märkis, et kõrgemad maksud on vältimatud, seejuures mitte üksnes superrikaste, vaid kõigi jaoks.

Juuli alguses märkis Hispaania peaminister Pedro Sánchez, et valitsus võib kehtestada kõrgemad maksud. Saudi Araabia on juba tõstnud käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles