Valgevene presidendivalimiste kampaania ajal on võetud kinni üle 700 inimese

Copy
Valgevene politseinikud Minskis üht meest kinni võtmas.
Valgevene politseinikud Minskis üht meest kinni võtmas. Foto: TASS / Scanpix

Valgevenes on presidendivalimiste kampaania ajal võetud kinni rohkem kui 700 inimest, iga viies on pandud haldusvangistusse, edastasid inimõiguslased esmaspäeval.

«Võimud jätkavad rahumeelsete kogunemiste osaliste, blogijate ja poliitaktivistide represseerimise poliitikat. Poliitvangide hulk on riigis jõudnud 24 inimeseni. Valimiskampaania algusest 8. mail on kinni võetud vähemalt 703 inimest, 129 neist mõisteti haldusvangistusse, 252 said trahvi,» seisis inimõiguskeskuse Vesna ja Valgevene Helsingi komitee ettekandes.

Inimõiguslased kinnitavad, et võimude loodud valimiskampaania tingimused ei vasta rahvusvahelistele õiglaste demokraatlike valimiste poliitilise konkurentsi võrdsete tingimuste standarditele.

Samuti alustas üks tõenäolistest kandidaatidest, ametisolev president Aleksandr Lukašenko juba kihutuskampaaniat, kasutades aktiivselt riigimeediat ja võimuvertikaali ressurssi, märgiti ettekandes.

Teadupoolest on inimõiguslased poliitvangideks tunnistanud hulga valimiskampaania osalisi, nende seas blogija Sjargei Tsihhanovski, Belgazprombanki endise juhi Viktar Babarõka ja tolle poja Eduardi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles