Roskosmose juhi nõunik Safronov sai riigireetmissüüdistuse (1)

Copy
Ivan Safronov Moskva kohtus.
Ivan Safronov Moskva kohtus. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS

Venemaa esitas esmaspäeval endisele ajakirjanikule ja Roskosmose juhi nõunikule Ivan Safronovile süüdistuse riigireetmises ning väidetavalt riigisaladuste edastamises Tšehhile, teatas tema advokaat.

Uurijad süüdistavad endist ajalehtede Kommersant ja Vedomosti ajakirjanikku riigireetmises, mille eesti võib teda karistada kuni 20-aastase vabadusekaotusega, ütles tema advokaat Ivan Pavlov AFP-le.

«Tegu on alusetu süüdistusega, ta ei tunnista oma süüd,» ütles Pavlov.

Ajakirjanikuna kaitsepoliitika ja kosmosega seonduvatel teemadel kirjutanud 30-aastane Safronov liitus hiljuti riikliku kosmoseettevõttega Roskosmos, saades selle juhi Dmitri Rogozini nõunikuks.

Föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) pidas ta möödunud nädalal kinni kahtlustatuna alates 2012. aastast riigisaladuste edastamises Tšehhi luurele.

Ta on määratud kahekuulisesse eelvangistusse Moskva Lefortovo vanglas.

AFP ajakirjanik nägi esmaspäeval politseid vangla ees kinni võtmas vähemalt nelja inimest, sest Safronovi endised kolleegid korraldavad tema toetuseks pikette.

Meeleavaldustel kinnipeetuid jälgiva veebilehe OVD-Info andmetel võttis politsei kinni 11 inimest, kes toimetati edasi politseijaoskondadesse.

Meeleavaldajate hulgas oli ebatavalisel kombel ka riigimeedia ajakirjanikke, nende hulgas üks Kremlit toetatavast telekanalist RT, teatas OVD-Info.

Gleb Tšerkasov, endine ajalehe Kommersant peatoimetaja asetäitja, kes töötas aastatel 2010-2019 Safronoviga koos, ütles AFP-le, et Safronov oli «vastutustundlik ja professionaalne inimene, usaldusväärne kamraad ning üks parimaid ajakirjanikke, kellega üldse kunagi koos olen töötanud».

«Ma ei usu absoluutselt tema praegusi süüdistusi,» ütles Tšerkasov, nimetades neid «kättemaksuks tema töö eest ajakirjanikuna».

Tatjana Felgenhauer, raadiojaama Ehho Moskvõ ajakirjanik ütles, et tuli Safronovile toetust avaldama ning loodab, et kõrgendatud tähelepanu saavad meeleavaldused avaldavad mõju, sest ajakirjanikud on kasvava surve all.

«Süüdistused muutuvad karmimaks ning meediakanalite arv, kus on võimalik töötada, kahaneb kiiresti,» ütles ta.

Mitmed Kremli ajakirjanikud, kes kajastavad president Vladimir Putini tegemisi, panid üles ka Safronovit toetava video.

Safronovi kaasus pole aga teeninud üksmeelset toetust Kremli kriitikutelt. Juhtiv opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi ütles reedel avaldatud videoblogis, et ei soovi Safronovit kaitsta, sest vahetult enne oma kinnipidamist võttis ta vastu kõrgepalgalise ametikoha riigiasutuses.

Ta nimetas Safronovit kosmoseagentuuris töötamisega nõustumise tõttu «moraalsete põhimõteteta meheks».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles