ÜRO raport: Covid-19 suurendab maailmas näljahäda (1)

Copy
Paljudes riikides kannatavad inimesed näljahäda käes juba praegugi. Pildil Jeemeni laps, kes jäänud toidupuudusesse riigis valitseva kodusõja tõttu.
Paljudes riikides kannatavad inimesed näljahäda käes juba praegugi. Pildil Jeemeni laps, kes jäänud toidupuudusesse riigis valitseva kodusõja tõttu. Foto: Nie Yunpeng via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Maailmas on pea iga üheksas inimene näljas ning koroonaviiruse pandeemia halvendab neid niigi negatiivseid trende veelgi, selgus esmaspäeval avaldatud ÜRO raportist.

Maailmamajanduse aeglustumine ning kliimaga seotud šokid lükkavad järjest suuremat hulka inimesi nälja piirile, samas kui toitaineterikas toit on paljude jaoks liiga kallis ning seetõttu suureneb mitte ainult alatoitumuse, vaid ka rasvumise all kannatavate täiskasvanute ja laste hulk.

«Pärast aastakümnetepikkust langust on nälga kannatavate inimeste arv alates 2014. aastast vaikselt tõusuteel,» selgus iga-aastasest maailma toiduga kindlustatuse ning toitumise olukorra raportist.

Lisaks sellele, et toitu on piisavalt, peab see olema ka toitaineterikas, rõhutatakse uurimuses, kirjeldades eeldatust halvema toitumise kulukaid «tagajärgi tervishoiule ja keskkonnale».

Pea 690 miljonit inimest ehk 8,9 protsenti maailma elanikest elavad näljas, leidis ÜRO.

Eelmisel aastal kasvas see arv kümne miljoni võrra ning viimase viie aasta jooksul 60 miljoni võrra, leitakse uurimuses, mille kohaselt pole viis aastat tagasi seatud eesmärk, nälja kaotamine maailmast aastaks 2030, nende trendide jätkumisel enam võimalik.

Aastaks 2030 võib nälg mõjutada 890 miljonit inimest, ehk 9,8 protsenti maailma rahvastikust, hinnatakse raportis.

Raporti autoriteks on viis erinevat ÜRO agentuuri: Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO), Põllumajanduse Arendamise Rahvusvaheline Fond (IFAD), ÜRO Lastefond (UNICEF), Maailma Toiduprogramm (WFP) ning Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

Möödunud aastal hindas raport nälga kannatavate inimeste arvuks 820 miljonit, kuid hinnangud vaadati ümber pärast Hiina esitatud varasemate aastate korrigeeritud andmeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles