EL kaalub Hongkongi julgeolekuseaduse tõttu ekspordipiiranguid

BNS
Copy
Hongkong, Hiina. 17NOV19. Hongkongi tänavarahutused. Foto: Erik Tikan
Hongkong, Hiina. 17NOV19. Hongkongi tänavarahutused. Foto: Erik Tikan Foto: Erik Tikan

Euroopa Liidu riigid hakkavad arutama võimalusi piirata sellise varustuse eksporti, mida saab kasutada poliitilisteks repressioonideks Hongkongis, esmaspäeval sündinud kokkuleppe ajendiks on Pekingi kehtestatud julgeolekuseadus. 

Ühtlasi vaatavad 27 liikmesriiki selle seadusega seoses uuesti läbi väljaandmiskokkulepped, aga ka viisareeglid Hongkongiga. Julgeolekuseadust on laialdaselt kritiseeritud erihalduspiirkonna suhteliste vabaduste piiramise tõttu.

EL-i välispoliitikajuhi Josep Borrelli sõnul on seaduse viimane versioon oodatust karmim ja Brüsselis kohtunud bloki välisministrid otsustasid töötada Euroopa reaktsiooni kooskõlastamise nimel. 

«Meil on selles kontekstis kaks sõnumit. Esiteks, Hongkongi inimestele – Euroopa Liidu toetus nende autonoomiale ja põhivabadusele – oleme jätkuvalt Hongkongi rahva poolel,» ütles Borrell pärast kohtumist.

«Ja Hiinale on sõnum, et hiljutised toimingud muudavad reegleid, need nõuavad meie lähenemisviisi muutmist ja mõjutavad selgelt meie suhteid.»

EL-i riigid arutavad ekspordipiirangud kahesuguse kasutusega kaupadele, mida saab kasutada poliitilisteks repressioonideks, aga samuti kaalutakse võimalust hõlbustada  hongkonglastele viisade saamist blokki.

Endine koloniaalvalitseja Suurbritannia on juba teatanud kavast anda umbes kolmele miljonile hongkonglasele laiendatud immigratsiooniõigused. 

Suur osa kaalumisel olevatest sammudest tuleb pigem otsustada liikmesmaadel kui EL-il, kuid Borrell kinnitas, et neid hakatakse koordineerima. 

Saksamaa ja Prantsusmaa on soovitanud EL-i ühiseid vastusamme ja Saksa välisminister Heiko Maas märkis, et status quo ei saa jätkuda. 

«Me oleme võtnud kindlalt nõuks, et sõnadele järgnevad ka teod,» lubas Maas. 

«Kui julgeolekuseadus Hongkongis jõustatakse, on sel väga konkreetsed tagajärjed relvaekspordi ja kahesuguse kasutusega küsimuses. Meil tuleb ka küsida endalt, kuidas asjaolusid arvestades väljaandmislepete ja vastastikuse õigusabi lepingutega tulevikus toimida.»

Kuid praegu ei kavanda EL Hiina suhtes Hongkongiga seotud sanktsioone ja ühendus on lõhestunud küsimuses, kui karmi joont tähtsa kaubanduspartneri suhtes järgida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles