Valgevene valimiskomisjon eemaldas Lukašenka suurima rivaali (1)

Copy
Viktar Babarõka, keda Valgevene valimiskomisjon keeldus presidendikandidaadiks registreerimast.
Viktar Babarõka, keda Valgevene valimiskomisjon keeldus presidendikandidaadiks registreerimast. Foto: AFP / Scanpix

Valgevene valimiskomisjon keeldus täna registreerimast president Aleksandr Lukašenka vangistatud rivaali kandidaadiks augustis peetavatel presidendivalimistel.

Komisjon hääletas Viktar Babarõka kandidaadiks registreerimisele ühehäälselt vastu, juhindudes komisjoni esimehe soovitusest.

Väidetavalt ei olnud Babarõka deklareerinud kogu oma sissetulekut ja tema kampaaniat rahastati välismaalt.

Babarõka ja tema poeg peeti kinni 18. juunil. Riigikontroll süüdistab teda ebaseadusliku tegevuse organiseerimises ja läbiviimises. Inimõiguste organisatsioon Amnesty International tunnustab teda süümevangina.

Valgevene võimud korraldasid juunis läbiotsimise ettevõtetes ja pangas Belgazprombank, mis on seotud Babarõkaga. Belgazprombank kuulub Vene energiafirma Gazprom alla. Babarõka juhtis panka 2000. aastast 2020. aasta maini, mil ta teatas presidendiks kandideerimisest.

Tundmatuks jääda sooviv kõrgem ametnik väitis, et Babarõka on mestis Moskva «niiditõmbajatega». Üks ärimehe esindajatest ütles, et süüdistused olid osa kriminaalkaasusest, mille istungit pole veel toimunud.

Enne vahistamist kogus Babarõka üle 400 000 allkirja, mis on pretsedenditu arv Valgevenes. Presidendiks kandideerimiseks on vaja saada kokku 100 000 toetusallkirja.

Endine kolhoosiesimees Lukašenka kandideerib 9. augustil toimuvatel presidendivalimistel kuuendaks ametiajaks Valgevene presidendiks.

Valimised toimuvad hoolimata sellest, et 9 miljoni elanikuga riigis on üle 65 000 COVID-19 nakatunu. Lukašenka on keeldunud karmide liikumispiirangute kehtestamisest.

Komisjon lükkas tagasi ka 55-aastase Valeri Tsepkalo kandidatuuri, kes on populaarne opositsiooni esindaja ning endine Valgevene suursaadik Washingtonis, põhjuseks kehtivate allkirjade puudus.

Valgevenes on olnud tormiline suvi täis meeleavaldusi ja võimalike opositsioonikandidaatide vahistamisi.

Üllatuslikult lubas komisjon Svetlana Tihhanovskaja kandidatuuri. Ta on vangistatud videoblogija abikaasa, kes end pärast abikaasa vahistamist kandidaadina üles seadis.

Tema abikaasa, 41-aastane Sergei Tihhanovski, nimetas Lukašenkat prussakaks ning tema kampaanialoosung oli «Peatage prussakad!». Tihhanovski toetajad lehvitasid meeleavaldustel tuhvlitega, millega on kombeks neid putukaid tappa.

Tihhanovskit süüdistatakse avaliku korra rikkumises ning tema kandideerimine keelati. Ta viibib politsei arestimajas ning võimaliku süüdimõistmise korral ootab teda vanglakaristus.

Rahvusvahelisi valmimisvaatlusi teostav Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon pole alates aastast 1995 tunnistanud Valgevenes toimunud valimisi vabadeks ega õiglasteks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles