Ühendkuningriik keelab Huawei 5G varustuse ostmise (1)

Copy
Huawei poe silt Londonis.
Huawei poe silt Londonis. Foto: London News Pictures/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Briti digiasjade minister Oliver Dowden teatas täna, et valitsus käsib telekomifirmadel lõpetada Huawei 5G toodete ostmise ja kaotab kõik Hiina ettevõtte vahendid 2027. aastaks.

Dowdeni teade parlamendi ees tuli pärast peaminister Boris Johnsoni kohtumist valitsuskabineti ja riikliku julgeolekunõukoguga.

«Alates selle aasta lõpust ei tohi telekomiettevõtted osta Huawei toodetud 5G tehnikat,» lausus Dowden.

Uute reeglite alusel peab 2026. aasta lõpuks olema eemaldatud ka kogu olemasolev Huawei toodetud varustus.

Hiina telekomifirma Huawei nimetas Ühendkuningriigi otsust keelata selle tehnoloogia kasutamine 5G sidevõrgu väljaarendamisel USA mõjuks.

Samm tekitab pettumust, ütles Huawei ÜK pressiesindaja Ed Brewster. «Kahjuks on meie tulevik Ühendkuningriigis muutunud politiseerituks, see puudutab USA kaubanduspoliitikat, mitte julgeolekut,» ütles ta.

Johnson sattus tule alla jaanuaris, kui lubas Hiina 5G võrkude arendajal hakata rajama riigi uut kiiret andmesidevõrku.

Ühendkuningriik oli just lõpetamas pikka lahkumist Euroopa Liidust ja soovis rajada tugevaid sidemeid Aasia riikidega, mis täidaks Johnsoni nägemuse «globaalsest Britanniast».

Ameerika Ühendriikide administratsioon aga reageeris teadetele valuliselt ja märkis, et selline otsus võib ohustada luureandmete jagamist ja tuua kaasa isegi mõnede USA hävitajate ümberpaigutamise Inglismaalt.

Washington usub, et Hiina erafirma võib kasutada enda rajatud võrke Pekingi heaks luuramiseks või muuta need sõja korral kasutuskõlbmatuks.

Huawei on süüdistusi eitanud ja toonud välja kahe aastakümne pikkuse koostöö Briti julgeolekuagentuuridega, mis kontrollis olemasolevate 3G ja 4G võrkude turvalisust.

Ühendkuningriik pööras varasema otsuse ümber pärast seda, kui USA kehtestas uued sanktsioonid, mis võtsid Huaweilt ligipääsu USA tehnoloogiat kasutavatele mikrokiipidele ja pooljuhtidele.

Kuulduste järgi oli Huawei valitsust survestanud, et täielik keeld jõustuks alles pärast järgmisi üldvalimisi, mis on plaanis 2024. aastal, lootuses, et need toovad võimule Hiina-sõbralikuma valitsuse.

Briti sidefirmad on hoiatanud, et kogu Huawei tehnika eemaldamine ja asendamine võib võtta aastaid ja maksta miljardeid.

Ettevõtte BT tegevjuhi Philip Janseni sõnul võib Hiina ettevõttega koostöö lõpetamine tähendada potentsiaalseid turvariske ja häireid võrgutegevuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles