Politoloog: EL-i plaanitavad meetmed Hiina vastu on leebed ja hilinenud (1)

BNS
Copy
Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Euroopa Liit kaalub Hongkongi julgeolekuseaduse tõttu Hiina vastu väikesi ekspordipiiranguid, kuid Eesti välispoliitika instituudi nooremteaduri Frank Jürise hinnangul tulevad need meetmed liiga hilja ja on liiga leebed, edastas teisipäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Hiina on Hongkongi eelvalimisi nimetanud provokatsiooniks ja kehtestanud julgeolekuseaduse, mis piirab hongkonglaste inimõigusi. Prantsusmaa ja Saksamaa tegid ettepaneku piirata massiohjeldusvahendite eksporti Hiinasse ja pakkuda hongkonglastele lihtsamat immigreerumist Euroopa Liitu.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on tegemist sümboolsete, kuid tervitatavate sammudega. Ka ei välista Reinsalu veel karmimaid meetmeid Hiina vastu.

Välispoolitika instituudi teaduri Frank Jürise sõnul jääb Eesti välispoliitikas jõulisusest puudu. Jürise ütles, et õige on Hiinale vastata Euroopa Liidus ühiselt, aga siiski võiks Hiinat tugevamalt kritiseerida.

«Aasta aega on need protestid toimunud. On kulutatud lugematu hulk pisargaasi, kanistreid, kummikuule. Ajakirjanikud on saanud vigastada nende massiohjevahendite tulemusel. Mulle tundub, et praegused planeeritavad sanktsioonid tulevad liiga hilja ja on liiga väikesed, et oluliselt mõjutada Hiina senise poolitika kurssi,» selgitas Jürise.

Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul on sarnaste inimõiguste rikkumiste puhul Euroopa Liit teiste riikidega karmimalt käitunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles