Valgevene võimud ähvardavad meeleavaldajaid kriminaalsüüdistusega

Copy
Valgevene märulipolitsei meeleavaldajaid ründamas.
Valgevene märulipolitsei meeleavaldajaid ründamas. Foto: EPA/Scanpix

Valgevene võimud hoiatasid täna pärast kümnete inimeste vahistamist, et meeleavaldajad saavad tõsise kriminaalsüüdistuse.

Inimesed tulid eile õhtul Minskis ja teistes linnades tänavatele, kui oli selgeks saanud, et valimiskomisjon ei luba president Aleksandr Lukašenka peamistel konkurentidel end 9. augusti valimisteks üles seada.  

Politsei sõnul on kogu riigis kinni peetud üle 250 inimese. Korrakaitsjate arvates algatasid meeleavaldusi «internetiprovokaatorid».

Eeldatavalt süüdistatakse paljusid osalejaid haldusrikkumistes ning neid ootab kas rahatrahv või lühiajaline vangistus.

Kuid uurimiskomitee kinnitusel algatatakse kriminaaluurimine seoses avaliku korra jämeda rikkumisega ning sel juhul võivad vanglakaristused ulatuda kuni kolme aastani.

«Ebaseadusliku tegevusega seotud isikud on kinni peetud. Nende tegudele antakse õiguslik hinnang,» kinnitas uurimiskomitee ning lisas, et käib meeleavalduste videoülesvõtete uurimine..

Inimõigusrühmituse Vjasna andmeil on Minskis kinni peetud 230 inimest ning teistes linnades veel kümneid.

Vjasna andmeil sundis märulipolitsei inimesi autodesse põlvili ning mõnda löödi näkku. 32 kinnipeetut vabastati inimõiguslaste väitel kolmapäeva hommikul, osa neist aga sai kaasa kutse meeleavalduste reeglite väidetava rikkumise pärast kohtusse ilmuda. See võib kaasa tuua lühikese vanglakaristuse.

Meeleavaldus Minskis
Meeleavaldus Minskis Foto: TASS/Scanpix

Paljud on aga endiselt politseijaoskondades ning kinnipidamiskohtades või kohtusse ülekuulamisele viidud.

Endine kolhoosiesimees Lukašenka on olnud president juba 26 aastat ning augustivalimistel kandideerib ta kuuendaks ametiajaks. Peale tema on veel neli kandidaati.

Keskvalimiskomisjon jättis kõrvale vangi pandud peakonkurendi Viktar Babarõka ning teise populaarse opositsioonitegelase Valeri Tsepkala. Neile heidetakse ette vastavalt vigu tuludeklaratsioonis ning toetusallkirjade vähesust.

Babarõka vahistati eelmisel kuul seoses kahtlustustega finantskuritegudes ning praegu hoitakse teda KGB vanglas.

Ainsa laiema tuntusega opositsiooniesindajana lubab komisjon kandideerida Svetlana Tsihhanovskajal. 37-aastane Tsihhanovskaja on tuntud vlogija Sjargei Tsihhanovski abikaasa ning tema kandidatuur esitati pärast seda, kui praegu vangis oleva Sjargei Tsihhanovski esitamine osutus võimatuks.

Tsihhanovskaja mõistis sotsiaalmeedia videopostituses politseivägivalla hukka.

«Politsei, märulipolitsei, mida te ometi teete? Te peksate oma emasid, õdesid, vendi ja lapsi,» ütles ta. «Inimesed tulid rahumeelsele meeleavaldusele. Inimesed tulid oma rahulolematust väljendama.»

Meeleavaldus Minskis.
Meeleavaldus Minskis. Foto: TASS/Scanpix

Valimised toimuvad sellest hoolimata, et üheksa miljoni elanikuga riigis on kinnitust leidnud üle 65 000 koroonaviiruse juhtumi. Lukašenka on rangete piirangumeetmete kehtestamisest keeldunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles