USA süüdistab Vene palgasõdureid Tripoli ümbruse valimatus mineerimises (1)

Copy
Maamiiniplahvatus Türgi vägede demineerimisoperatsiooni ajal Tripoli lähedal. USA süüdistab valimatus maamiinide paigaldamises Vene palgasõdureid.
Maamiiniplahvatus Türgi vägede demineerimisoperatsiooni ajal Tripoli lähedal. USA süüdistab valimatus maamiinide paigaldamises Vene palgasõdureid. Foto: AFP/SCANPIX

USA sõjavägi süüdistas Vene palgasõdurite ühendust maamiinide ja muude lõhkekehade paigaldamises Tripolisse ja selle ümbrusesse, rikkudes seeläbi ÜRO relvaembargot Liibüale.

Pentagoni Aafrika väejuhatuse (AFRICOM) teatel on Ühendriikidel «kinnitatud fototõendid», et erasõjafirma Wagner paigutas maamine «valimatult» Tripoli ja Sirte ümbrusse.

«Vene riigi rahastatud Wagner Group näitab üles täielikku hoolimatust liibüalaste ohutuse ja turvalisuse suhtes,» ütles AFRICOM-i operatsioonide direktor kindralmajor Bradford Gering.

«Wagner Groupi vastutustundetu taktika pikendab konflikti ja on põhjustab asjatuid kannatusi ning süütute tsiviilelanike surma. Venemaal on olemas võim nad peatada, ent mitte tahe.»

USA süüdistab Venemaad relvastuse tarnimises Liibüasse, sealhulgas ka vähemalt 14 MIG-29 hävituslennukit, mille Vene tunnusmärgid on peidetud.

Venemaa toetab, peamiselt läbi Wagneri, sõjapealik Khalifa Haftari, kes kontrollib Liibüa idaosa. Teda toetavad ka Araabia Ühendemiraadid ja Egiptus.

Türgi sõjaline toetus ÜRO-tunnustatud Tripoli ühtsusvalitsusele kallutas hiljuti kaalukaussi ja pani juunis lõpu Haftari 14-kuud kestnud pealetungile pealinnale. Nüüdseks on rindejoon liikunud Sirte poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles