IMF: me pole majanduskriisist veel pääsenud

BNS
Copy
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva Foto: REMO CASILLI/REUTERS

Rahvusvaheline majandus seisab silmitsi jätkuvate väljakutsetega, sealjuures teise COVID-19 lainega ning valitsused ei tohiks kaotada oma toetusprogramme, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva neljapäeval. 

«Aktiivsus on hakanud järk-järgult tugevnema..., kuid me ei ole veel pääsenud,» ütles Georgieva sõnumis riikide ühenduse G20 rahandusministritele. 

IMF ennustas eelmisel kuul tänavuse sotsiaalmajanduse koguprodukti (SKP) vähenemist 4,9 protsendi võrra majanduste kahanemise tõttu koroonaviiruse piirangumeetmete ajal. Järgmisel aastal ennustatakse vaid osalist taastumist. 

G20 riikide pakutud 11 triljonit dollarit toetustena aitas ära hoida veel hullemat tulemust, kuid need «päästevõrgud peavad jääma alles, kuni on vaja ning mõnel juhul tuleb neid laiendada,» ütles Georgieva blogipostituses. 

Vajaminevad meetmed hõlmavad tasustatud haiguspuhkust madala sissetulekuga perekondadele, ligipääsu tervishoiule ja töötuskindlustust. 

Majanduse taastumine peab seisma silmitsi ka viiruse ülemaailmse teise lainega, mis võib viida uute häireteni. 

Hoolimata sellest, et suured ja kasvavad võlamäärad on tõsine probleem, on hetkel enneaegse meetmete tühistamise ohud suuremad, rõhutas IMF-i juht. 

«Selgelt oleme liikunud edasi kriisi uude etappi, kuna paljud riigid on oma majandused avanud,» ütles ta. «Kestva ning ühise taastumise tagamiseks on meil vaja poliitilist osavust ja tegusi.»

«Kokkuvõttes pandeemia suurendab tõenäolisest vaesust ja ebavõrdsust,» ütles Georgieva. «Kuid poliitikaloojatel on «sajandi võimalus» parema, rohelisema ja võrdsema maailma loomisel,» lisas IMF-i juht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles