Lavrov: Venemaa ei lase SRÜd lõhestada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov aastat kokkuvõtval pressikonverentsil Moskvas.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov aastat kokkuvõtval pressikonverentsil Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa tähtsaimaks välispoliitiliseks prioriteediks jääb endiselt SRÜ ruum, kinnitas reedel välisminister Sergei Lavrov, lubades ennetada katseid ühendust lõhestada.


«Venemaa tähtsaimaks prioriteediks välispoliitikas jääb SRÜ ruum,» kinnitas Lavrov pressikonverentsil, mis oli pühendatud 2008. aasta tulemustele.

«Meie kursi efektiivsuse tõstmiseks postsovetlikus ruumis peaks saama SRÜ, välismaal elavate kaasmaalaste ja rahvusvahelise humanitaarkoostöö agentuuri loomine välisministeeriumi juurde,» osutas ta.

Samas kinnitas ta, et Moskva on mures «katsete pärast lõhestada SRÜd ning tõmmata siitkaudu omalaadne sõjalis-poliitilise vastasseisu liin».

«See on kahetsusväärne. Ei tohi muuta SRÜ ruumi riike kellegi geopoliitiliste projektide pantvangiks. Ei tohi lasta neid seada kunstlike valikute ette: kas olete meiega või meie vastu,» kuulutas ta.

«Venemaa hakkab võitlema selliste tendentsidega ning nõudma, et kõik austaksid meie SRÜ partnertite seaduslikke huve,» lisas ta.

«SRÜ on meie jaoks absoluutne prioriteet. See on kinnistatud meie välispoliitilises kontseptsioonis, mille president juulikuus heaks kiitis. Nii jääb ka tulevikus,» kinnitas Lavrov, kes avaldas samas lootust, et USA uus administratsioon ei kiirenda NATO laienemist ida poole, pidades silmas Ukrainat ja Gruusiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles