Kolm Prantsuse politseinikku said süüdistuse tapmises (3)

Copy
Cédric Chouviat oma naisega.
Cédric Chouviat oma naisega. Foto: AP/Scanpix

Kolmele Prantsusmaa politseinikule esitati süüdistus vahistatu kägistamisvõttega tapmises, kinnitasid täna kohtuallikad; juhtum ise leidis aset tänavu jaanuaris.

42-aastane kuller Cédric Chouviat suri haiglas kaks päeva pärast seda, kui politseinikud olid ta tulise sõnavahetuse järel Eiffeli torni lähedal vahistamisel maha murdnud.

Uurijate kasutatud videoülesvõtte järgi ütles Põhja-Aafrika päritolu Chouviat seitse korda, et on lämbumas ning siis ta keha lõtvus.

Prantsusmaal on viimastel nädalatel olnud hulk meeleavaldusi vägivalla ja rassismi vastu politseis. 

Meeleavaldused said alguse seoses 2016. aastal politsei käes hukkunud 24-aastase mustanahalise Adama Traoré  looga. Selle kohta ilmus politsei tegevust õigustanud raport, ehkki üks korrakaitsjatest tunnistas, et noormees suruti maha kahe politseiniku keharaskusega.

Traoré surma asjaolud on siiani ebaselged, ta kaotas politseiautos teadvuse ning suri jaoskonda viiduna. 

Vastuoluline lugu tõusis taas fookusesse koos USA-s puhkenud massimeeleavaldustega seoses mustanahalise George Floydi surmaga kinnipidamisel. Ka tema ütles enne surma korduvalt, et ei saa hingata.

Chouviat' surma põhjustas prokuröri sõnul lämbumine.

Kaks Chouviat' juhtumiga seotud politsenikku said süüdistuse eelmisel nädalal, kinnitas kohtuallikas AFP-le. Kolmandale esitati advokaadi sõnul süüdistus neljapäeval. Uurimise all on neljaski korrakaitsja, kuid temale pole seni süüdistust esitatud. 

Chouviat perekond peab esitatud süüdistust liiga leebeks, sest video näitab nende sõnul tahtlikku tapmist. Süüdistus tahtlikus tapmises tooks kaasa kõrgema karistusmäära, kui see on ettekavatsemata tapmise puhul.

Samuti on ohvri perekond esitanud pöördumise, mille kohaselt Chouviat' suhtes rakendatud võtted – kägistamine ning asend, kus inimese pea on maha surutud ning kehale rakendatakse tugevat survet – tuleb keelata.

Endine siseminister Christophe Castaner teatas juunis kägistamisvõtte keelustamisest, kuid võttis keelu tagasi, kui üle kogu Prantsusmaa toimusid politseinike meeleavaldused. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles