Valgevene võimud on valmis rahutuste ennetamiseks jõudu kasutama

Copy
Valgevene jõustruktuurid on olnud valimiseelsetel meeleavaldustel tavapärasest nähtavamalt esindatud.
Valgevene jõustruktuurid on olnud valimiseelsetel meeleavaldustel tavapärasest nähtavamalt esindatud. Foto: EPA / Scanpix

Valgevene julgeolekunõukogu riigisekretär Andrei Rakav hoiatas eelseisvate valimiste valguses, et jõuametkonnad on valmis riigis oodatavaid rahutusi ennetama.

«Meie ülesanne on loomulikult hetkel, kui see vajalikuks osutub, täita siseväe, miilitsa ja muude jõuametkondadega ülesandeid ükskõik milliste terroristlike ilmingute, massirahutuste ja muu sarnase ennetamiseks,» ütles Rakav neljapäeval Vitsebskis telejaamale ОNТ.

«Seejuures ei tohi põnnama lüüa ja mõelda, et sõjavägi läheb rahva vastu, sõjavägi tulistab rahvast. Me peame selgelt mõistma: oleme jõuvahend ja mitte üksi relvajõud, vaid ka miilits ja eriüksuslased ja siseorganid, sisevägi ja piirivalvurid ja muud jõuametkonnad. Meie ülesanne on takistada riigi hukku, mitte lubada verevalamist rahva hulgas. Mitte lubada. Kui me seda lubame, tähendab, et oleme lahingu kaotanud,» ütles Rakav.

«Kui see äkki algab, toimub see salaja, vaikselt, arvan, et näete praegu massirahutuste korraldamist.»

Riigisekretäri hinnangul on 21. sajandil olemas võimalused ajada ärevile elanikkond, inimesed, kes asuvad teatavates niššides meie riigi ühiskonnas, mis võib tuua kaasa massirahutused.

«Ja loomulikult on riigi käes jõuvahendina sõjavägi, mis ei anna selleks tüliks kunagi võimalust. See tüli võib pärast paisuda milleks iganes,» sõnas Rakav.

Valgevene president valitakse 9. augustil.

Võimud on valimiste eel võtnud kinni arvukalt opositsioonilisi meeleavaldajaid kui ka mitmeid presidendikandidaate ning nende lähikondseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles