Allikad: Prantsusmaa kahtlustab Abu Dhabi kroonprintsi piinamises

Copy
Abu Dhabi kroonprints Mohammed bin Zayed al-Nahyan
Abu Dhabi kroonprints Mohammed bin Zayed al-Nahyan Foto: POOL New/REUTERS

Prantsuse võimud alustavad juurdlust Abu Dhabi kroonprintsi suhtes, keda süüdistatakse kaasosaluses piinamises, ütlesid allikad reedel. 

Prantsuse uurijad on saanud mandaadi viia läbi juurdlus Mohammed bin Zayed Al-Nahyani suhtes, mis käsitleb väidetavaid sõjakuritegusid Jeemeni kodusõjas. 

Algne juurdlus käivitati printsi vastu 2019. aasta oktoobris kahe kaebuse alusel, mis esitati, kui ta käis ametlikul visiidil Pariisis 2018. aasta novembris. 

Mohammed bin Zayed Al-Nahyani on Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani liitlane ning samuti on ta loonud tihedaid sidemeid Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga. 

AÜE väed osalevad Saudi Araabia koalitsiooni ridades Jeemeni kodusõjas huthi šiiamässuliste vastu. 

Pariisis esitasid inimsusevastaseid kuritegusid uurivale kohtunikule AÜE kroonprintsi vastu kaebuse kuus jeemenlast.

"Mu kliendid tervitavad juurdluse algatamist ja neil on suured lootused Prantsuse õigussüsteemi suhtes," ütles nende advokaat Joseph Breham AFP-le. 

Nende kaebus puudutab väidetavaid piinamisjuhtumeid AÜE kontrolli all olevates kinnipidamiskeskustes Jeemeni territooriumil. 

Kroonprints andis AÜE relvajõudude ülemjuhatajana tõenäoliselt "vahendid ja korraldused nende rikkumiste läbiviimiseks", seisab kaebuses. 

Selliste süüdistuste puhul on Prantsusmaal võimalik õigust mõista isegi siis, kui väidetavad kuriteod sooritati mõne teise riigi territooriumil. 

Jeemeni kodusõjas on tapetud kümneid tuhandeid inimesi, arvatavalt neli miljonit on põgenenud ja 80 protsenti riigi 29 miljonist elanikust sõltub humanitaarabist. 

Kodusõda Jeemenis eskaleerus 2015. aasta märtsis, kui valitsusvägede poolel asus sõjategevusse Saudi Araabia koalitsioon.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles