Peking: USA on suhetes Hiinaga aru kaotanud

Copy
USA, Hiina ja Hiina kommunistliku partei lipud.
USA, Hiina ja Hiina kommunistliku partei lipud. Foto: ALY SONG/REUTERS

USA võimud näitavad üles järjest suuremat mõtlematust suhetes Hiinaga, ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying.

USA võimud näitavad üles järjest suuremat mõtlematust suhetes Hiinaga, ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying.

«Need inimesed ei kõhkle isiklikes huvides ja poliitilistel eesmärkidel tõmbamast oma avalikkuse tähelepanu sisemuredelt... sel määral, et kaotavad mõistuse ja lähevad hulluks,» edastas lääne meedia pressiesindaja sõnu. 

Hua märkis, et Hiina ei kavatse heita USA-le väljakutset või hõivata selle kohta, ning avaldas lootust, et Washington «naaseb mõistuspärasuse juurde» oma Hiina-poliitikas. 

«Varblane ei mõista luige pürgimusi,» lisas ta tähendusrikkalt.

Meedia meenutab, et USA-Hiina suhted on tänavu hulga lahkarvamuste tõttu alla käinud. USA peaprokurör William Barr süüdistas äsja Hiinat «majandusliku blitzkriegi vallandamises», et võtta üle USA koht maailma juhtriigina ja määrida oma poliitiline õpetus kaela kõigile ülejäänutele.

Hiina hurjutas alles neljapäeval Ühendriike telekomihiiule Huaweile kehtestatud karmide piirangute eest, mida nimetas «räpaseks mänguks». Pekingi rünnak tuli päev pärast seda, kui USA teatas viisapiirangutest Huawei ning teiste Hiina ettevõtete töötajatele, kes on seotud inimõiguste rikkumisega.

Suurvõimud on piike ristanud mitmel erineval teemal, kaasa arvatud Pekingi Hongkongi poliitika.

Trumpi administratsioon rõõmustas hiljuti Huawei isoleerimisel saavutatud edu üle pärast seda, kui ka Suurbritannia teatas firma keelustamisest.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying vastas, et «USA tegevusel pole mitte mingisugust seost sõnaga puhas».

«See, millega nad tegelevad, on...räpane mäng,» ütles ta korralisel pressibriifingul.

Pompeo süüdistas Huaweid juba toimunud inimõiguste rikkumises, lubades Hiinal nuhkida dissidentide tegevuse järgi ning julgustades Pekingi ulatuslikku jälitustegevust, ehkki Hiina seda eitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles