EL kritiseeris USA sanktsioonipoliitikat

Copy
Josep Borrell.
Josep Borrell. Foto: POOL/REUTERS

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell kritiseeris reedel USA sanktsioonipoliitikat ja sanktsioonidega ähvardamist.

Borrelli sõnul on murettekitav, et USA kasutab seda üha sagedamini.

Välispoliitikajuht tõi eraldi välja sanktsioonid Euroopa ettevõtete vastu, kuid ka Iraani, Kuuba ja Rahvusvahelise Kriminaalkohtuga seonduva.

 USA välisminister Mike Pompeo teatas kolmapäeval, et Ühendriigid on otsustanud kehtestada piirangud Nord Stream 2 gaasijuhtme projektile, kuid ei täpsustanud millal. Ministri sõnul lähtuvad meetmed USA sanktsioonide seadusest ja kehtivad Nord Stream 2 ning osaliselt ka TurkStreami suhtes. 

«Projektides osalejad seisavad silmitsi võimalike tagajärgedega,» ütles Pompeo.

Saksa erukantsleri Gerhard Schröderi sõnul on USA plaan seada gaasijuhtmeprojektile ja selle osalistele uued sanktsioonid kaugeltki mitte esimene katse sekkuda Saksamaa energiapoliitikasse. USA tahtvat sanktsioonidega haarata kontrolli EL-i energiavaldkonna üle ja kirjutada Saksamaale ette, mida teha. Schröder on Nord Streami projektiettevõtte aktsionäride nõukogu esimees.

Saksa valitsuse pressiteenistus teatas neljapäeval, et Berliin on võtnud teatavaks Pompeo avalduse sanktsioonide kohta, kuid Saksamaa hoiak pole muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles