Merkel: EL-i ülemkogu võib lõppeda kokkuleppeta

Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu ülemkogu jätkab täna kolmandat päeva kõnelusi 1,85 triljoni euro suuruse eelarve ja koroonaviiruse taastumisfondi üle, Saksa kantsler Angela Merkel hoiatas, et kokkulepe võib jääda sündimata. 

Merkel ütles erakorralise ülemkogu kolmandale tööpäevale saabudes, et osalejatel on «palju seisukohti» taastusfondi suuruse, reeglite ja juurdepääsu ning selle sidumise kohta õigusriigiga. 

«Ma ei oska ikka veel öelda, kas jõuame lahenduseni,» ütles Merkel. «Head tahet on palju, kuid seisukohti on palju. On ka võimalik, et täna tulemuseni ei jõuta.»

Merkel ja Prantsuse president Emmanuel Macron lahkusid eile hilisõhtul kõnelustelt, kui rühm riike eesotsas Hollandiga ei taganenud nõudmisest piirata koroonapandeemias enim kannatanud riikide toetusi ja kehtestada raha kulutamisele ranged tingimused. 

«Nad lahkusid halvas meeleolus,» ütles Hollandi peaminister Mark Rutte pärast Merkeli ja Macroni lahkumist. «See, et me kõnelusi jätkame, näitab, et meil kõigil on optimismi.»

Macron ja Merkel pidasid hilisööni kõnelusi Itaalia peaministri Giuseppe Conte ja Euroopa Komisjoni juhi Ursula von der Leyeniga. Täna hommikul ühines neliku kõnelustega enne ülemkogu jätkumist ka Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles