Saksa liidumaad kutsusid USA kongressi peatama sõjaväe vähendamist (2)

BNS
Copy
USA kongressi kohtumine, 5.02.2019.
USA kongressi kohtumine, 5.02.2019. Foto: Alex Edelman - CNP /MediaPunch/RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix Baltics

Nelja Saksa liidumaa juhid kirjutasid USA kongressile palvekirja, kutsudes ameeriklasi üles peatama president Donald Trumpi kava vähendada Ühendriikide sõjaväelaste arvu Saksamaal.

Trump teatas juunis, et vähendab USA sõdurite arvu Saksamaal 9500 võrra, jättes järele 25 000 sõjaväelast.

Trump tõi ettekäändeks pahameele selle üle, et Saksamaa ei pea kinni NATO kaitsekulutuste reeglitest ega kohtle USA-d kaubavahetuses õiglaselt.

Otsus tõi kaasa nii Berliinis kui laiemalt NATO riikide seas mure, mille kohaselt võib Washingtoni samm ohustada alliansi heidutusvõimekust üha ägedamaks muutuva Venemaa ees.

Kirja 13 USA senaatorile ja kongresmenile kirjutasid Baden-Württembergi, Baieri, Hesseni ja Rheinland-Pfalzi liidumaa liidrid. Nad kutsusid ameeriklasi «mitte lõikama läbi sõpruse sidemeid, vaid hoopis neid tugevdama».

USA relvajõud moodustavad oma Saksamaal paiknevate baaside, sõjaväelaste, sõjaväehaiglate ja muu olulise taristuga Ühendriikide Euroopa kohalolu selgroo ning NATO võimekuse tegutseda, seisis kirjas, mille said enda valdusse väljaanded Stuttgarter Zeitung ja Stuttgarter Nachrichten.

Kõigil neljal liidumaal paiknevad USA sõjaväebaasid.

Saksamaal on rohkem USA sõdureid kui üheski teises Euroopa riigis. Tegemist on Teise maailmasõja järgse liitlasriikide kokkuleppe jätkuga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles