ELi president kutsus liikmesriike taastuspaketi osas kompromissile

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte ja Austria kantsler Sebastian Kurz vasakul pool lauda ja nende vastas Taani peaminister Mette Fredriksen, Rootsi valitsusjuht Stefan Löfven ning Soome peaminister Sanna Marin pidasid pühapäeval Brüsselis nõu.
Hollandi peaminister Mark Rutte ja Austria kantsler Sebastian Kurz vasakul pool lauda ja nende vastas Taani peaminister Mette Fredriksen, Rootsi valitsusjuht Stefan Löfven ning Soome peaminister Sanna Marin pidasid pühapäeval Brüsselis nõu. Foto: Xinhua / Scanpix

Euroopa Liidu president Charles Michel kutsus pühapäeva õhtul liikmesriike lõpetama vaidlused ning jõudma kompromissile tohutus majanduse turgutamise paketis, püüdes sellega päästa patiseisu jõudnud tippkohtumist.

Brüsselis peetavaid kõnelusi juhtiv Michel ütles õhtusöögil liidritele, et ta esitas oma 750 miljardi euro suuruse laenude ja toetuste paketi selleks, et tulla vastu mõnede puiklevate liikmesriikide muredele.

«Nende läbirääkimiste jooksul olen ma kuulanud teist igaüht ning näidanud üles suurimat austust,» ütles ta kommentaarides, mis jõudsid uudisteagentuuri AFP käsutusse.

«Loodan, et me jõuame leppeni ning et Euroopa ajalehtede hommikustes pealkirjades kirjutatakse, et EL on hakkama saanud võimatu missiooniga. See on asi, mida ma südames loodan,» sõnas ta.

Euroopa Liidu ametnike kohaselt tegi Michel niinimetatud muudatusi, et tulla vastu niinimetatud «kokkuhoidlike» riikide soovidele eesotsas Hollandiga.

Enne 27 riigijuhi kõneluste taasalustamist pidas Michel uue ettepaneku testimiseks ümarlaua Hollandi peaministri Mark Rutte, Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ning Itaalia ja Hispaania peaministri osavõtul.

Kogu toetusfondi maht oleks endiselt 750 miljardit eurot, kuid toetuste osakaal väheneks pisut ning laenude osakaal kasvaks. Toetusi oleks algselt pakutud 500 miljardi asemel 450 miljardi eest ning laenudena jagataks 250 miljardi euro asemel 300 miljardit.

Esiti pole veel selge, kas sellest piisab Hollandi, Austria, Taani, Rootsi ja ka Soome lepitamiseks. Nimetatud riigid on kutsunud tegema suuremaid kärpeid ning seadma laenudele rangemaid reegleid.

Pärast õhtusööki pidi algama 27 liikmesriigi plenaaristung eesmärgiga lahendada ülejäänud erimeelsused, ent esialgu on veel selgusetu, kas see lükatakse edasi esmaspäevale või hoopis uuele tippkohtumisele augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles