Egiptuse parlament andis rohelise tule võimalikule sõjalisele sekkumisele Liibüas

Copy
President Abdel Fattah al-Sisi parlamendi ees kõnet pidamas.
President Abdel Fattah al-Sisi parlamendi ees kõnet pidamas. Foto: /AFP

Egiptuse parlament andis esmaspäeval rohelise tule vägede sekkumisele Liibüas, kui president Abdel Fattah al-Sisi oli enne seda kõnelenud rahvaesindajatele võimalikust sõjalise operatsiooni vajadusest naaberriigis.

«Parlament kiitis ühehäälselt heaks Egiptuse relvajõudude liikmete lähetamise lahingmissioonidele väljaspool kodumaa piire, et kaitsta Egiptuse riiklikku julgeolekut kuritegelike relvarühmituste ja välismaiste terroristide vastu,» kirjutati avalduses.

Türgi tegi esmaspäeval üleskutse lõpetada otsekohe Liibüa sõjapealiku Khalifa Haftari toetamine, pärast Ankaras peetud kolmepoolseid kõnelusi Liibüa, Malta ja Türgi ametnike vahel.

Türgi asus sel aastal jõulisemalt toetama rahvusvaheliselt tunnustatud Liibüa ühtsusvalitsust (GNA), mille pealinnale Tripolile Haftari väed mullu aprillis pealetungi alustasid.

Liibüas on valitsenud kaos alates 2011. aastast, mil kukutati diktaator Muammar Gaddafi.

Haftari toetavad Egiptus, Araabia Ühendemiraadid ja Venemaa.

President Sisi ütles möödunud nädalal, et riik ei kavatse jääda pealtvaatajaks, kui mistahes arengud Liibüas võivad põhjustada otsese ohu mitte ainult sealsele turvalisusele, vaid riiklikule julgeolekule Egiptuses.

Sisi hoiatas juba juunis, et Türgi-toetatud jõudude pealetung Liibüas võib viia Egiptuse otsese sõjalise sekkumiseni naaberriigis.

«Kui Liibüa rahvas palub meil sekkuda, siis on see signaal maailmale, et Egiptus ja Liibüa jagavad ühiseid huvisid, julgeolekut ja stabiilsust,» sõnas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles