EL-i liidrid jõudsid taastamisfondis ja uues eelarves kokkuleppele

BNS
Copy
Euroopa Liidu taastepaketi suurimad eestkõnelejad Saksamaa kanstler Angela Merkel, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel olid eile õhtuks kahe tule vahel, püüdes korraga õigustada toetuste jagamist ning nende saamisele rangete tingimuste mitte seadmist.
Euroopa Liidu taastepaketi suurimad eestkõnelejad Saksamaa kanstler Angela Merkel, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel olid eile õhtuks kahe tule vahel, püüdes korraga õigustada toetuste jagamist ning nende saamisele rangete tingimuste mitte seadmist. Foto: Dogas/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Euroopa Liidu liidrid jõudsid reedel alanud maratonläbirääkimiste järel ööl vastu tänast kokkuleppele rahade jagunemises 750 miljardi euro suuruses taastamisfondis ehk majanduse taaskäivitamise kavas ning uues mitmeaastases eelarves.

«Kokkulepe!» säutsus Euroopa Ülemkogu president Charles Michel mõni minut pärast seda, kui 27 riigi liidrid alustasid 90-tunnise tippkohtumise viimast istungit.

Tegu oli ELi pikima kohtumisega alates 2000. aastal Nice`is peetud kohtumist, mis kestis viis päeva.

Taastamisfondis jaotatakse rahad 390 miljardi euro ulatuses toetustena ja 360 miljardit laenudena.

Taastamisfond on tihedalt seotud EL-i uue eelarvega aastateks 2021-2027, mille suurus on 1,074 triljonit eurot.

EL-i liidrite leitud kompromissi peab heaks kiitma veel Euroopa Parlament.

Algse plaani kohaselt oleks taastamisfondi rahajaotus olnud 500 miljardit eurot toetuste ja 250 miljardit laenudena.

Soome ja nõndanimetatud säästlik nelik, kuhu kuuluvad Holland, Austria, Rootsi ja Taani, nõudsid toetuste osakaalu vähendamist.

Keerulised küsimused olid ka rahajaotuse kriteeriumid ja haldamine ning EL-i rahakasutuse ulatuslikum sidumine õigusriigi põhimõtte järgimisega.

Tippkohtumise venimine oli mõistetav, kuna EL-i liikmesriikide vahelised rahaarutelud on alati olnud rasked. Otsused nõuavad liikmesriikide üksmeelt.

Liikmesriikide erimeelsused tulenesid suuresti koroonapandeemiast kõige rängemalt kannatada saanud riikide soovist majandus kiiresti käima saada ja säästlikumate riikide murest taastusplaani maksumuse pärast.

Säästlik nelik oli vastu 500 miljardi euro andmisele toetustena kriisis rohkem kannatanud riikidele. Hollandi peaminister Mark Rutte seadis algselt ülempiiri 375 miljardi euro peale ja nõudis õigusi toetuste taotlusi blokeerida.

Teised riigid nagu Hispaania ja Itaalia ei tahtnud minna alla 400 miljardi euro. Ühel hetkel põrutas Prantsuse president Emmanuel Macron väidetavalt rusikatega lauale ja ütles säästlikule nelikule, et nad seavad ohtu Euroopa projekti.

390 miljardit pakuti välja kompromissina ning säästlikud riigid võideti üle lubadustega nende panuse tagasimaksmiseks.

ELi liidrid tervitavad kokkulepet

«Lähema seitsme aasta eelarve moodustab 1,074 triljonit eurot ja me otsustasime mobiliseerida 750 miljardit eurot majanduse taastumise võimaluste toetamiseks,» ütles Michel täna hommikul pressikonverentsil.

«Euroopa on ühtne!» nentis ülemkogu alaline eesistuja ja rõhutas: «Esmakordselt ajaloos pidasime eelarveläbirääkimiste ajal kõnelusi veel sellise märkimisväärse rahalise paketi üle.»

Michel juhtis tähelepanu, et 750 miljardit ei ole mõeldud üksnes EL-i majanduse taastamiseks, vaid ka «Euroopa projekti uuendamiseks», ja rõhutas, et ülemkogul langetatud otsus muudab EL-i majandust otsustavalt.  

«Tegime seda! Euroopa on tugev! Euroopa on ühtne!» rõõmustas ülemkogu alaline eesistuja. «See ülemkogu lõppes 27 liikmesriigile edukalt, kuid eriti edukalt Euroopa elanikele. See on hea, tugev kokkuleppe. Ja eelõige on see kokkulepe, mida vajab tänapäeva Euroopa.»

Belgi peaminister Sophie Wilmès säutsus: «Mitte kunagi varem ei ole EL niimoodi tulevikku investeerinud.»

«Täna astusime ajaloolise sammu, mille üle võime kõik uhked olla. Kuid jäävad veel teised tähtsad sammud. Esimene ja kõige olulisem: saada Euroopa Parlamendi toetus. Keegi ei tohiks võtta Euroopa Liitu iseenesestmõistetavana. Meie ühine vastutus on asjad lahendada,» teatas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Twitteris.

Macron nimetas lepingu sõlmimist ajalooliseks päevaks Euroopa jaoks.

«Tegime koos Saksamaaga võimalikuks taastamisplaani. Tänan Angela Merkelit, von der Leyenit, Micheli ja kõiki meie Euroopa partnereid, et nad jagasid neid püüdlusi. Me ei ole sellist läbimurret kogenud euro kasutuselevõtust peale,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles