Hiina hakkab välisõpetajatel teravamalt silma peal hoidma

Copy
Koolitund ühes Pekingi algkoolis. Foto on illustratiivne.
Koolitund ühes Pekingi algkoolis. Foto on illustratiivne. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Hiina avaldas teisipäeval kavandatavad reeglid tuhandetel välismaalastest õpetajatel silma peal hoidmiseks.

Välisõpetaja võib vallandada Hiina suveräänsust ohustavate sõnade ja tegude eest, aga ta võib saada töökeelu ka ebaseadusliku tegelemise eest religiooniõpetuse või jutlustamisega.

Haridus-, välis-, avaliku julgeoleku ja teadusministeeriumi koostatud juhised pannakse 21. augustini avalikule arutelule ja võetakse seejärel lõplikult vastu.

Peking on püüdnud viimastel aastal muuta Hiina haridussüsteemi patriootlikumaks ning kõrvaldada ohtlikke välismõjusid.

Uute reeglite järgi on iga õpetaja kohustatud läbima vähemalt 20-tunnise väljaõppe Hiina põhiseaduse ja õpetajaeetika vallas.

Rangemate reeglite ametlikuks põhjenduseks on viimastel aastatel sagenenud juhtumid, kus välismaalastest õpetajad on tabatud seksuaalselt ahistamiselt või narkootikumide tarvitamiselt.

Uued reeglid nõuavad, et igal välismaalasest õpetajal oleks vähemalt bakalaureusekraad, vähemalt kaheaastane õpetamiskogemus ja vajalik keeleoskus.

Koolidele, kes võtavad ebaseaduslikult tööle vajaliku kvalifikatsioonita välismaalastest õpetajaid või esitavad nende kvalifikatsiooni kohta valeandmeid, on ette nähtud rahatrahv kuni 10 000 jüaani (1400 dollarit) õpetaja kohta.

Hiinas on suur nõudlus välismaalastest õpetajate, eriti inglise keele õpetajate järele, kes teenivad sageli palju rohkem kui keskmine hiinlasest õpetaja.

Hiinas töötas 2017. aasta riigimeedia andmetel üle 400 000 välisõpetaja, neist vaid kolmandik seaduslikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles