Saksamaal astus kohtu ette Halle sünagoogi ründaja

Copy
Halle kohtumajas astus kohtu ette Stephan Balliet, keda prokurörid süüdistavad kahe inimese tapmises mullu sünagoogi lähistel.
Halle kohtumajas astus kohtu ette Stephan Balliet, keda prokurörid süüdistavad kahe inimese tapmises mullu sünagoogi lähistel. Foto: Imago/ScanPix

Eelmisel aastal ebaõnnestunult Ida-Saksamaal Halles sünagoogi rünnanud mees püüdis teisipäeval Magdeburgi kohtus öeldud avasõnades oma rassistlikku maailmavaadet esitada, ent sai tema jutu katkestanud kohtunikult karmi hoiatuse.

Stephan Balliet'd (28) süüdistatakse kahe inimese mahalaskmises eelmise aasta 9. oktoobril.

Balliet'le on esitatud kaks süüdistust tapmises ja veel mitu tapmiskatses. Juhtum raputas Saksa ühiskonda tugevalt ning suurendas kartust paremäärmusluse ja antisemitismi tõusu suhtes.

Kolm relvastatud valvurit toimetasid musta riietatud ja koroonaviiruse tõttu näomaski kandnud Balliet käeraudus Magdeburgi kohtusaali.

Kohtu poole pöördunud Balliet väitis, et ta oli «otsustanud 2015. aastal, et ei tee enam midagi ühiskonna jaoks, mis on asendanud tema moslemite ja neegritega», viidates sellega aastale, kui sajad tuhanded asüülitaotlejad, kellest paljud põgenesid Süüria ja Iraagi sõjakoleduste eest, said omale varjupaiga Saksamaal.

Kohtunik Ursula Mertens lõikas Balliet' jutu läbi ning hoiatas, et võib mehe kohtusaalist ka minema saata.

«Mul on võimalus teid menetlusest kõrvale jätta. Ma ei talu seda, et te panete toime kuritegusid ja solvate inimesi siin kohtusaalis.»

Sellest heidutamata püüdis Balliet seejärel oma rassistlikke mõtteid taas esitada, öeldes, et tal «ei ole probleemi religioonidega, ainult semiitlusega».

Balliet ütles kohtus, et teda inspireeris 2019. aasta rünnak Uus-Meremaal Christchurchi mošeedes, kus relvastatud mees tappis 51 moslemit.

Ajakirja Der Spiegel artiklist selgub, et Balliet'le tehtud psühholoogiline hinnang jõudis järeldusele, mille kohaselt on mehel tugev isiksushäire ning osaliselt esineb ka autismi ilminguid.

Siiski tunnistasid eksperdid ta süüdivaks, kuna tal oli arusaam oma tegudest, mis ei vabasta teda kriminaalsüüst, seisis artiklis.

Mehel ei õnnestunud tungida sünagoogi, kus 52 inimest tähistas Yom Kippuri, seepeale lasi ta tänaval maha 40-aastase Saksa naise ja kebabiputkas 20-aastase mehe.

Balliet vabandas Saksa naise tapmise eest, öeldes, et ta «ei planeerinud tegelikult ega tahtnudki» teda tulistada.

Prokuröride sõnul kasutas Balliet sünagoogi tungimiseks lõhkeainet ja tulirelvi, kuid ei suutnud lukustatud ust avada.

Balliet filmis rünnakut ja edastas selle internetis. Ta oli varem avaldanud internetis dokumente, milles kutsuti juute tapma.

Prokurörid ütlesid, et kohtualune võttis süü omaks ning tunnistas, et selle taga on paremäärmuslikud ja antisemiitlikud motiivid.

Süüdimõistmise korral ootab teda eluaegne vanglakaristus.

Sünagoogi raske puidust uks, milles on jätkuvalt rünnaku jälgi, võetakse peagi eest ning seda kasutatakse kogukonna ühes kunstiprojektis.

President Frank-Walter Steinmeier ütles oma jõulukõnes, et ukse vastupidamine rünnakule oli ime, mis aitas päästa kümneid elusid.

Halle rünnakule eelnes kolm kuud varem rändemeelse kohaliku poliitiku Walter Lübcke tapmine Saksamaa lääneosas Kasselis. Väidetavalt oli tapjaks tuntud uusnats Stephan Ernst, keda motiveerisid «paremäärmuslikud poliitilised veendumused».

Veebruaris tappis tõenäoline paremäärmuslane Frankfurti lähistel Hanaus üheksa inimest.

Siseminister Horst Seehofer nimetas seejärel paremäärmuslust Saksamaa suurimaks julgeolekuohuks ning lubas ühtlasi suurendada julgeolekut antud ilminguga võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles