Türgi võimupartei esitab sotsiaalmeediat piirava eelnõu

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani võimulolev partei annab parlamendile üle eelnõu, mis võimaldab valitsusel tugevdada oma haaret sotsiaalmeedia üle, kinnitas partei esindaja teisipäeval.

Erdoğan on tegelenud võimu kontsentreerimisega juba 17 aastat ning sel kuul lubas ta kontrolli alla võtta sotsiaalmeedia platformid.

Erdoğani ärritasid tema tütrele ja väimehele nende neljanda lapse sünni järel Twitteris osaks saanud kommentaarid. Vähemalt 11 inimest on Twitteris edastatud säutsude pärast vahistatud.

Opositsioon kardab, et uued regulatsioonid panevad riigis maksma senisest veel rangema tsensuuri. 

Üheksast artiklist koosnev eelnõu sunniks sotsiaalmeedia firmasid nagu Twitter, Facebook ja Youtube end ametlikult Türgis registreerima või määrama oma esindaja, kes vastutab Türgi võimude ees õiguslikes ning maksusid puudutavates küsimustes.

Firma või selle esindaja peab 48 tunni jooksul vastama kaebustele, kui postitustes on rikutud isiku õigusi või eraelu puutumatust.

Sotsiaalmeediahiiud peaksid määrama oma esindajad 30 päeva jooksul seaduse jõustumisest alates. Kui seda ei tehta, siis rakendatakse järk-järgult kasvavaid trahve või levivõimaluste vähendamist, kinnitas võimupartei parlamendiliige Özlem Zengin ajakirjanikele. 

«Meie eesmärk on lõpetada sotsiaalmeedias toimuv solvamine, vandumine ja mõnitamine,» ütles Zengin, kinnitades samas, et nii püütakse vabadusi õiguste ja seaduste abil tasakaalustada.

Opositsiooniparteid on mures, et valitsuse kava piirab Türgi avalikkuse ligipääsu sotsiaalmeediale ning võimalust saada sõltumatuid uudiseid ja informatsiooni, kui meediakeskkond on juba niigi tugevalt valitsuse poole kaldu.

Juba praegu on tuhanded veebilehed Türgis blokeeritud. Jaanuaris vabastas valitsus üle kahe aasta kestnud keelu alt Wikipedia. Enne seda oli Türgi kõrgem kohus asunud seisukohale, et keeld pole põhiseadusega kooskõlas.

Türgi on piiranud ka ligipääsu online-entsüklopeediale, mis keeldus oma sisu muutmast, kui valitsus leidis, et see on solvav.

Varem on valitsus rakendanud keelde YouTube'i ja Twitteri suhtes. 

Türgi Ajakirjanike Liidu andmetel on vähemalt 76 ajakirjanikku ja meediatöötajat trellide taga. Ajakirjanike Kaitse Komitee on nimetanud Türgit üheks maailma suurimaks ajakirjanike vangistajaks.

Zengini sõnul arutatakse eelnõu järgmisel nädalal parlamendi üldkogul. Eeldatavalt võetakse see valitseva partei ja selle rahvuslastest liitlaste häältega vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles